(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2018)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga, nagrinÄ—janti uÅ¾sienio kalbÅ³ mokymosi poreikius, siejamus su mokymosi motyvacija. Straipsnyje aptariami Å¡iuolaikinÄ¯ uÅ¾sienio kalbÅ³ mokymÄ…si reglamentuojantys dokumentai, iÅ¡ryÅ¡kinamas kalbÅ³ mokymosi aktualumas, atskleidÅ¾iama individo autonomijos svarba mokymosi procese. Nurodoma, kaip uÅ¾sienio kalbÅ³ mokymosi procese susijÄ™ motyvacija, autonomija ir individo bei visuomenÄ—s poreikiai. Tyrimo rezultatai leidÅ¾ia daryti iÅ¡vadÄ…, kad besimokantieji, siekiantys studijÅ³ rezultatÅ³, privalo bendradarbiauti su bendramoksliais, iÅ¡naudoti mokymo Ä¯staigos bei pedagogÅ³ teikiamas galimybes. Mokymo Ä¯staiga privalo uÅ¾tikrinti efektyvÅ³ grÄ¯Å¾tamÄ…jÄ¯ ryÅ¡Ä¯ kaip tiesioginÄ¯ mokymosi kokybÄ—s elementÄ…, kuris garantuoja efektyvÅ³ bendradarbiavimÄ… mokymosi procese, taikomÅ³ metodÅ³ modernumÄ… ir Ä¯vairovÄ™, suinteresuotÅ³ Å¡aliÅ³ nuomoniÅ³ derinimÄ…, Å¡iuolaikiÅ¡kas mokymosi aplinkas. Straipsnyje atskleisti uÅ¾sienio kalbÅ³ mokymosi poreikiai, pasireiÅ¡kiantys per uÅ¾sienio kalbÅ³ mokymosi svarbÄ… ir aktualumÄ… gyvenime, studijose, karjeroje. Besimokantysis, pasiÅ¾ymintis asmenine autonomija, sugeba mokytis tikslingai, savarankiÅ¡kai, prisiimant atsakomybÄ™ uÅ¾ mokymosi rezultatus. UÅ¾sienio kalbÅ³ mokymosi motyvacija â€“ esminis veiksnys, kuris padeda ugdytiniui orientuotis Ä¯ tikslÄ…, suvokti, kiek laiko reikÄ—s tikslui pasiekti, aktualizuoja bÅ«tinas Å¾inias, sugebÄ—jimus ir Ä¯gÅ«dÅ¾ius. Straipsnyje pateikiami apibendrinimai bei iÅ¡vados gali bÅ«ti pritaikyti tobulinant aukÅ¡tosios mokyklos veiklÄ…, siekiant iÅ¡siaiÅ¡kinti studentÅ³ poreikius ir lÅ«kesÄius, norint pasiekti realiÅ³ studijÅ³ rezultatÅ³ bei Ä¯tvirtinti individualiuosius savirealizacijos poreikius. Tyrime taikyti mokslinÄ—s literatÅ«ros ir dokumentÅ³ analizÄ—s metodai.