(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2018)
Straipsnis skirtas palyginti skatinamuosius sakinius, randamus A. Achmatovos lyrikoje bei vertimuose Ä¯ lietuviÅ³ ir vokieÄiÅ³ kalbas. Å iame straipsnyje nagrinÄ—jami skatinamieji sakiniai pagal jÅ³ semantinÄ™ reikÅ¡mÄ™. Sakiniais gali bÅ«ti palinkÄ—jimas, Ä¯sakymas, meldimas, praÅ¡ymas, kvietimas (raginimas), patarimas, leidimas ir sutikimas, priekaiÅ¡tas, grasinimas, prakeiksmas, sprendimas (patvarkymas). Darbe remtasi V. V. Babaicevos, L. J. Maksimovo, N. S. Valginos, D. E. Rozentalio, E. Schendels bei V. LabuÄio semantiniu skirstymu. ApraÅ¡omos poezijos vertimo galimybÄ—s bei sunkumai, su kuriais susiduria vertÄ—jas. PavyzdÅ¾iais parodoma, kaip Ä¯manoma tiksliai, nekeiÄiant semantinÄ—s reikÅ¡mÄ—s, iÅ¡versti eilÄ—raÅ¡tÄ¯, kai daugelis Å¾odÅ¾iÅ³ Ä¯vairiose kalbose nesutampa ne tik pagal reikÅ¡mÄ™, bet ir stilistiniu tonu, garsine struktÅ«ra bei kitomis iÅ¡raiÅ¡kos galimybÄ—mis. Tyrimams buvo panaudota medÅ¾iaga iÅ¡ Å¡iÅ³ kÅ«riniÅ³: A. Achmatova. ErÅ¡kÄ—tis Å¾ydi â€“ Ð¨Ð¸Ð¿Ð¾Ð²Ð½Ð¸Ðº Ñ†Ð²ÐµÑ‚Ñ‘Ñ‚ [1]; A. Achmatova. Poem ohne Held. Poeme und Gedichte russisch und deutsch.[2]; A. Achmatova.Im Spiegelland: AusgewÃ¤hlte Gedichte [3].