(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Dalykiniai elektroniniai laiÅ¡kai priskiriami prie oficialiosios komunikacijos ir raÅ¡omi laikantis gana grieÅ¾tÅ³ formos, turinio formulavimo, etikos bei etiketo, net maketavimo taisykliÅ³, kartu atspindÄ—dami ir iÅ¡ anksto numanomas kalbos funkcijas bei komunikacines intencijas. Vis dÄ—lto Ä¯ dalykinius laiÅ¡kus vis daÅ¾niau prasiskverbia Å¡nekiÅ¡kumo poÅ¾ymiÅ³, atsisakoma kai kuriÅ³ dalykinio elektroninio laiÅ¡ko struktÅ«ros elementÅ³. Aptartoji situacija suponuoja keletÄ… probleminiÅ³ klausimÅ³: kokios dalykinio elektroninio laiÅ¡ko kalbos funkcijos yra vartojamos tekste? Kokie dalykinio elektroninio laiÅ¡ko struktÅ«ros elementai iliustruoja kalbos funkcijas ir komunikacines intencijas? Tyrimo tikslas â€“ iÅ¡analizuoti dalykiniÅ³ elektroniniÅ³ laiÅ¡kÅ³ funkcijas ir komunikacines intencijas, remiantis straipsnio autorei studentÅ³ atsiÅ³stais dalykiniais elektroniniais laiÅ¡kais. Tyrimo teorinÄ— dalis pagrÄ¯sta mokslinÄ—s literatÅ«ros analize bei sinteze. Empirinis tyrimas paremtas straipsnio autorei 2017â€“2108 metais atsiÅ³stÅ³ septyniÅ³ Å¡imtÅ³ dvideÅ¡imt penkiÅ³ (725) studentÅ³ dalykiniÅ³ elektroniniÅ³ laiÅ¡kÅ³ turinio analize funkciniu aspektu. Tyrimo iÅ¡vados leidÅ¾ia teigti, kad studentÅ³ dÄ—stytojui siunÄiami elektroniniai laiÅ¡kai patenka Ä¯ dalykiniÅ³ laiÅ¡kÅ³ paribÄ¯, kadangi jie raÅ¡omi ne taip grieÅ¾tai laikantis dalykiniams laiÅ¡kams keliamÅ³ formos ir turinio raiÅ¡kos reikalavimÅ³, ir iÅ¡reiÅ¡kia visas Å¡eÅ¡ias kalbos (Å¡nekos akto) funkcijas: referentinÄ™, fatinÄ™, konatyvinÄ™, ekspresinÄ™, metakalbinÄ™ ir poetinÄ™. Å ios funkcijos iÅ¡ryÅ¡kÄ—ja visuose elektroninio laiÅ¡ko struktÅ«ros elementuose.