(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Å eimose, patirianÄiose socialinÄ™ rizikÄ…, dÄ—l tÄ—vystÄ—s Ä¯gÅ«dÅ¾iÅ³ stokos nesukuriamos saugios sÄ…lygos fiziniam ir emociniam vaikÅ³ vystymuisi. NesÄ—kminga socializacija vaikystÄ—je ir paauglystÄ—je, iÅ¡ biologinÄ—s Å¡eimos perimtas tÄ—vÅ³ elgesio modelis neigiamai atsiliepia jauno Å¾mogaus savarankiÅ¡kame ir jo sukurtos Å¡eimos gyvenime. Straipsnyje analizuojama pozityvios tÄ—vystÄ—s mokymÅ³ svarba Å¡eimoms, patirianÄioms socialinÄ™ rizikÄ…. Laiku suteikta pagalba Å¡eimai uÅ¾tikrina rizikos veiksniÅ³, susijusiÅ³ su vaikÅ³ auklÄ—jimu, maÅ¾Ä—jimÄ…, kokybiÅ¡kÄ… tÄ—vÅ³â€“vaikÅ³ santykiÅ³ kÅ«rimÄ…, kuriÅ³ pagrindu tampa abipusÄ— pagarba, lygybÄ—, atsiÅ¾velgimas Ä¯ kiekvieno asmens iÅ¡skirtinumÄ…, Å¡eimos nariÅ³ integralumas ir atsakomybÄ— uÅ¾ savo veiksmus. Straipsnyje atskleidÅ¾iami tÄ—vÅ³ vidiniai ir iÅ¡oriniai motyvai dalyvauti pozityvios tÄ—vystÄ—s mokymuose, iÅ¡ tÄ—vÅ³ perspektyvos paÅ¾velgiama Ä¯ pozityvios tÄ—vystÄ—s mokymÅ³ turinÄ¯, struktÅ«rÄ…, organizavimo aspektus. Analizuojami tÄ—vÅ³ elgsenos pokyÄiai, susijÄ™ su padidÄ—jusiu pasitikÄ—jimu savo jÄ—gomis, motyvuotu pasiruoÅ¡imu keisti tarpusavio santykius Å¡eimoje ir santykius su vaikais. TÄ—vÅ³ patirtys po pozityvios tÄ—vystÄ—s mokymÅ³ yra susijusios su saviveiksmingumu â€“ tÄ—vÅ³ subjektyviai suvokiamu pajÄ—gumu bÅ«ti tÄ—vais ir tinkamai vykdyti savo tÄ—vystÄ—s pareigas. TÄ—vÅ³ saviveiksmingumo atsiradimas pozityvios tÄ—vystÄ—s mokymÅ³ metu turi itin didelÄ™ Ä¯takÄ… vaikÅ³ auklÄ—jimo kokybei ateityje.