(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga Å¡eimos Å«kio ekonominio gyvybingumo vertinimo metodikos ir Å«kiÅ³ tipÅ³ nustatymo klausimais. Ekonominis Å¡eimos Å«kiÅ³ gyvybingumas ir jo vertinimas yra aktualus klausimas tiek mokslininkams, tiriantiems Å¡iÄ… sritÄ¯, tiek asmenims, formuojantiems Å¾emÄ—s Å«kio politikÄ…. Akcentuotina esminÄ— problema â€“ tinkamos ekonominio gyvybingumo vertinimo metodikos stygius, siekiant priimti Å«kio valdymo sprendimus ir numatyti veiklos perspektyvas. Remiantis parengta metodika, identifikuoti devyni Å¡eimos Å«kio ekonominio gyvybingumo tipai. Tuo tikslu atlikta atskira analizÄ—: Å¡eimos Å«kiai buvo vertinami atsiÅ¾velgiant Ä¯ tai, kokiam Å¡eimos Å«kio ekonominio gyvybingumo tipui priklauso, taip pat nustatomos jÅ³ charakteristikos pagal Å«kininkavimo kryptis. Empirinio tyrimo duomenys interpretuoti Å¡eimos Å«kiÅ³ trejÅ³ metÅ³ (2013, 2015 ir 2017 m.) duomenis, naudojant daugialypÄ—s tiesinÄ—s regresijos analizÄ—s metodÄ… bei lyginamÄ…jÄ… analizÄ™. Nustatyta, kad 2013 m. vyravo labai dideli silpno ekonominio gyvybingumo Å«kiai. Å iuose Å«kiuose buvo didelÄ—s Å¡eimos nariÅ³ darbo apimtys, kas galÄ—jo lemti jÅ³ ekonominio efektyvumo ir mokumo rodikliÅ³ gerÄ—jimÄ…. Tyrimas parodÄ—, kad 2015 ir 2017 m. Å¡eimos Å«kiuose situacija pagerÄ—jo, Ä—mÄ— vyrauti vidutinio gyvybingumo Å«kiai. Nustatyta daugiausia vidutinio ekonominio vystymosi tipo augalininkystÄ—s Å«kiÅ³, kai ekonominio efektyvumo ir mokumo lygis yra vidutinis. Å eimos Å«kiÅ³ tipai leidÅ¾ia Ä¯Å¾velgti tolesnes vystymosi ar plÄ—tros perspektyvas ir kiek atskiras tiriamasis Å«kis gali stabiliai augti su turimais iÅ¡tekliais.