(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
ObjektyvÅ«s globalizacijos procesai sÄ…lygoja ne tik ekonominÄ—s-technologinÄ—s paÅ¾angos procesus, kurie tampa visuomenÄ—s raidos ir pokyÄiÅ³ pagrindu, bet dÄ—l objektyviÅ³ veiksniÅ³, technologiniÅ³ netobulumÅ³ ar kitÅ³ Å¡alutinÄ—s Å«kinÄ—s veiklos padariniÅ³ â€“ neiÅ¡vengiamai daromas neigiamas poveikis gamtinei aplinkai. PasireiÅ¡kiant negatyviems Å«kinÄ—s veiklos padariniams gamtinei aplinkai, demokratinÄ—s valstybÄ—s visuomenÄ— siekia Ä¯vertinti, kokÄ¯ Å¡alutinÄ¯ poveikÄ¯ Å«kinÄ— (verslo) veikla daro aplinkai, bei ieÅ¡ko galimybiÅ³ suderinti ekonominÄ—s veiklos subjektÅ³ ir visos visuomenÄ—s interesus. Nepavykus suderinti Å¡iÅ³ interesÅ³, naudojamos institucinÄ—s prevencinÄ—s ar pozityviosios poveikio priemonÄ—s, kuriomis siekiama uÅ¾tikrinti visos demokratinÄ—s visuomenÄ—s interesus (teises). Å ios temos problematika iÅ¡ryÅ¡kÄ—ja tuo, kad esant socialinei-ekonominei valstybÄ—s pusiausvyrai, negalima pagerinti gyvenimo gerovÄ—s (sprÄ™sti socialiai svarbiÅ³ visuomenÄ—s uÅ¾daviniÅ³) vienai visuomenÄ—s socialinei grupei, neribojant kitos socialinÄ—s grupÄ—s gerovÄ—s. TodÄ—l iÅ¡kyla probleminis tyrimo klausimas: kaip valstybÄ—s ekonominÄ—s politikos reguliavimo priemonÄ—mis uÅ¾tikrinti visuomenÄ—s aplinkos apsaugos interesus, o galimÅ³ apribojimÅ³ poveikis Å«kinÄ—s (verslo) veiklos subjektÅ³ interesams bÅ«tÅ³ proporcingas reguliavimu siekiamiems tikslams?