(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
ÐŸÑ€Ð¾Ð°Ð½Ð°Ð»Ñ–Ð·Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¾ ÐµÐºÐ¾Ð»Ð¾Ð³Ñ–Ñ‡Ð½Ð¸Ð¹ ÑÑ‚Ð°Ð½ Ð°Ñ‚Ð¼Ð¾ÑÑ„ÐµÑ€Ð½Ð¾Ð³Ð¾ Ð¿Ð¾Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ñ Ñƒ Ð¼. Ð›ÑŒÐ²Ð¾Ð²Ñ–. Ð’Ð¸Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð¾ Ð¾ÑÐ½Ð¾Ð²Ð½Ñ– Ð¿Ñ€Ð¾Ð±Ð»ÐµÐ¼Ð¸, Ñ‰Ð¾ ÑÐ¿Ñ€Ð¸Ñ‡Ð¸Ð½ÑÑŽÑ‚ÑŒ Ð½Ð°Ð´Ð¼Ñ–Ñ€Ð½Ðµ Ð·Ð°Ð±Ñ€ÑƒÐ´Ð½ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¾Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ñ. Ð—Ð¾ÐºÑ€ÐµÐ¼Ð° Ð¾ÑÐ½Ð¾Ð²Ð½Ð¸Ð¼ Ð´Ð¶ÐµÑ€ÐµÐ»Ð¾Ð¼ 90% Ð²ÑÑ–Ñ… Ð²Ð¸ÐºÐ¸Ð´Ñ–Ð² Ñ” Ð°Ð²Ñ‚Ð¾Ð¼Ð¾Ð±Ñ–Ð»ÑŒÐ½Ð¸Ð¹ Ñ‚Ñ€Ð°Ð½ÑÐ¿Ð¾Ñ€Ñ‚. Ð£ÑÑ‚Ð°Ð½Ð¾Ð²Ð»ÐµÐ½Ð¾, Ñ‰Ð¾ Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÐ½Ñ†Ñ–Ð¹Ð½Ñ– Ð·Ð±Ð¸Ñ‚ÐºÐ¸ Ð²Ñ–Ð´ Ð½ÐµÐ´Ð¾ÑÐºÐ¾Ð½Ð°Ð»Ð¾Ñ— Ð¿Ð»Ð°Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ñ— ÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ‚ÑƒÑ€Ð¸ Ð¼Ñ–ÑÑ‚Ð° Ð² ÑÑƒÐºÑƒÐ¿Ð½Ð¾ÑÑ‚Ñ– Ð· Ñ–Ð½Ñ‚ÐµÐ½ÑÐ¸Ð²Ð½Ð¸Ð¼ Ñ‚Ñ€Ð°Ð½ÑÐ¿Ð¾Ñ€Ñ‚Ð½Ð¸Ð¼ Ð¿Ð¾Ñ‚Ð¾ÐºÐ¾Ð¼, ÑÐºÑ– Ð¿Ñ€Ð¸Ð·Ð²Ð¾Ð´ÑÑ‚ÑŒ Ð´Ð¾ Ð·Ð°Ñ‚Ð¾Ñ€Ñ–Ð², Ð¼Ð¾Ð¶ÑƒÑ‚ÑŒ ÑÑ‚Ð°Ð½Ð¾Ð²Ð¸Ñ‚Ð¸ Ð±Ð»Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾ 756 Ð¼Ð»Ð½ Ð³Ñ€Ð½. Ð“Ð¾Ð»Ð¾Ð²Ð½Ð¸Ð¼Ð¸ ÐµÐºÐ¾Ð½Ð¾Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ð¸Ð¼Ð¸ Ñ–Ð½ÑÑ‚Ñ€ÑƒÐ¼ÐµÐ½Ñ‚Ð°Ð¼Ð¸, Ð·Ð´Ð°Ñ‚Ð½Ð¸Ð¼Ð¸ Ð¿Ð¾ÐºÑ€Ð°Ñ‰Ð¸Ñ‚Ð¸ ÑÐ¸Ñ‚ÑƒÐ°Ñ†Ñ–ÑŽ Ñƒ Ð¿Ð¾Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ð¾Ð¾Ñ…Ð¾Ñ€Ð¾Ð½Ð½Ñ–Ð¹ ÑÑ„ÐµÑ€Ñ–, Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾ÑÑƒÐ±ÑÐ¸Ð´ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð° Ð¿Ñ–Ð»ÑŒÐ³Ð¾Ð²Ðµ ÐºÑ€ÐµÐ´Ð¸Ñ‚ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð´Ð»Ñ Ñ€Ð¾Ð·Ð²Ð¸Ñ‚ÐºÑƒ ÐµÐºÐ¾Ð»Ð¾Ð³Ñ–Ñ‡Ð½Ð¾ Ñ‡Ð¸ÑÑ‚Ð¸Ñ… Ð²Ð¸Ð´Ñ–Ð² Ð¼Ñ–ÑÑŒÐºÐ¾Ð³Ð¾ Ñ‚Ñ€Ð°Ð½ÑÐ¿Ð¾Ñ€Ñ‚Ñƒ, ÑÐ¸ÑÑ‚ÐµÐ¼Ð° Ð·Ð½Ð¸Ð¶Ð¾Ðº Ñ– ÐºÐ¾Ð¼Ð¿ÐµÐ½ÑÐ°Ñ†Ñ–Ð¹ Ð¿Ð¾ÐºÑƒÐ¿Ñ†ÑÐ¼ ÐµÐ»ÐµÐºÑ‚Ñ€Ð¾Ð¼Ð¾Ð±Ñ–Ð»Ñ–Ð², Ð²Ð²ÐµÐ´ÐµÐ½Ð½Ñ Ð´Ð¾Ð´Ð°Ñ‚ÐºÐ¾Ð²Ð¸Ñ… Ð¿Ð»Ð°Ñ‚ÐµÐ¶Ñ–Ð² ÐºÐ¾Ñ€Ð¸ÑÑ‚ÑƒÐ²Ð°Ñ‡Ð°Ð¼ Ð·Ð°ÑÑ‚Ð°Ñ€Ñ–Ð»Ð¸Ñ… Ñ‚Ñ€Ð°Ð½ÑÐ¿Ð¾Ñ€Ñ‚Ð½Ð¸Ñ… Ð·Ð°ÑÐ¾Ð±Ñ–Ð² Ñ‚Ð° ÑƒÐ´Ð¾ÑÐºÐ¾Ð½Ð°Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð´ÐµÑ€Ð¶Ð°Ð²Ð½Ð¾Ð³Ð¾ Ð·Ð°ÐºÐ¾Ð½Ð¾Ð´Ð°Ð²ÑÑ‚Ð²Ð°, Ñ‰Ð¾ Ñ€ÐµÐ³ÑƒÐ»ÑŽÑ” Ñ—Ñ… Ð²Ð²Ñ–Ð· Ñ– Ñ€Ð¾Ð·Ð¼Ð¸Ñ‚Ð½ÐµÐ½Ð½Ñ Ð· Ñ–Ð½ÑˆÐ¸Ñ… ÐºÑ€Ð°Ñ—Ð½. Ð—Ð°Ð¿Ñ€Ð¾Ð¿Ð¾Ð½Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ð¹ ÐºÐ¾Ð¼Ð¿Ð»ÐµÐºÑ ÐµÐºÐ¾Ð½Ð¾Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ð¸Ñ… Ð²Ð°Ð¶ÐµÐ»Ñ–Ð² ÑÐ¿Ñ€Ð¸ÑÑ‚Ð¸Ð¼Ðµ Ð·Ð½Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð½ÑŽ Ð½Ð°Ð²Ð°Ð½Ñ‚Ð°Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð½Ð° Ð´Ð¾Ð²ÐºÑ–Ð»Ð»Ñ, Ð¿Ð¾ÑˆÐ¸Ñ€ÐµÐ½Ð½ÑŽ ÐµÐºÐ¾Ð»Ð¾Ð³Ð¾Ð¾Ñ€Ñ–Ñ”Ð½Ñ‚Ð¾Ð²Ð½Ð¾Ñ— Ð¿Ñ€Ð¾Ð´ÑƒÐºÑ†Ñ–Ñ— Ñ‚Ð° Ñ‚ÐµÑ…Ð½Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ñ–Ð¹, Ð·Ð°Ð¿Ð¾Ð±Ñ–Ð³Ð°Ñ‚Ð¸Ð¼Ðµ Ð·Ð½Ð°Ñ‡Ð½Ð¸Ð¼ ÐµÐºÐ¾Ð½Ð¾Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ð¸Ð¼ Ð·Ð±Ð¸Ñ‚ÐºÐ°Ð¼ ÑƒÐ½Ð°ÑÐ»Ñ–Ð´Ð¾Ðº Ð¿ÐµÑ€ÐµÐ²Ð°Ð½Ñ‚Ð°Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ‚Ñ€Ð°Ð½ÑÐ¿Ð¾Ñ€Ñ‚Ð½Ð¾Ñ— Ñ–Ð½Ñ„Ñ€Ð°ÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ‚ÑƒÑ€Ð¸, Ð´Ð°ÑÑ‚ÑŒ Ð·Ð¼Ð¾Ð³Ñƒ Ð½Ð°ÐºÐ¾Ð¿Ð¸Ñ‡Ð¸Ñ‚Ð¸ ÐºÐ¾ÑˆÑ‚Ð¸ Ð´Ð»Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð²ÐµÐ´ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¼Ð¾Ð´ÐµÑ€Ð½Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ— Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð±Ð½Ð¸Ñ‡Ð¾Ð³Ð¾ ÑÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ñƒ Ð¼Ñ–ÑÑ‚Ð° Ñ– ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ Ð½Ð¾Ð²Ð¸Ñ… Ñ€Ð¾Ð±Ð¾Ñ‡Ð¸Ñ… Ð¼Ñ–ÑÑ†ÑŒ, Ð° Ñ‚Ð°ÐºÐ¾Ð¶ Ð¿Ð¾ÐºÑ€Ð°Ñ‰Ð¸Ñ‚ÑŒ ÐµÐºÐ¾Ð»Ð¾Ð³Ñ–Ñ‡Ð½Ñƒ ÑÐ²Ñ–Ð´Ð¾Ð¼Ñ–ÑÑ‚ÑŒ Ð½Ð°ÑÐµÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ.