(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga, nagrinÄ—janti ankstyvojo amÅ¾iaus vaikÅ³ Å¾odyno turtinimo svarbÄ…, pasitelkiant Å¾aidimus. Straipsnyje nurodoma, kad ankstyvojo amÅ¾iaus vaikÅ³ kalbos Å¾odyno turtinimas svarbus sÄ—kmingos tolimesnÄ—s vaiko raidos kontekste, nes tai turi Ä¯takos vaiko mÄ…stymui, elgsenai, bendravimui; sÄ—kmingas vaikÅ³ Å¾odinÄ—s raiÅ¡kos puoselÄ—jimas per Å¾aidybinÄ™ veiklÄ… skatina kuo Ä¯vairesnÄ™ patirtÄ¯ bei tarpusavio komunikavimÄ… ir bendradarbiavimÄ…. Tyrimo duomenys rodo, kad ankstyvojo amÅ¾iaus vaikÅ³ komunikaciniai gebÄ—jimai dar yra silpni, ugdytiniai geba susikoncentruoti trumpai, jÅ³ Å¾aidimÅ³ turinys kinta. Å io amÅ¾iaus vaikai noriai Å¾aidÅ¾ia su Ä¯vairiais ugdomaisiais Å¾aislais, domisi edukaciniais Å¾aidimais, taÄiau ne visi turi tinkamÅ³ ugdomÅ³jÅ³ priemoniÅ³ kalbos lavinimui ir Å¾odyno turtinimui namuose. Dalis tÄ—vÅ³ skiria nepakankamai laiko savo vaikÅ³ kalbos Å¾odyno turtinimui namuose. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad grupÄ—se trÅ«ksta priemoniÅ³ kalbos Å¾odyno turtinimui per Å¾aidybinÄ™ veiklÄ…, taigi siekiant efektyvaus vaikÅ³ kalbos Å¾odyno turtinimo Å¡iame amÅ¾iuje, svarbu kurti palankias edukacines aplinkas, ieÅ¡koti bei pritaikyti Å¡io amÅ¾iaus vaikams reikalingas ugdymosi priemones. DarÅ¾elio ir Å¡eimos bendradarbiavimas suteikia prielaidas palankios edukacinÄ—s aplinkos kÅ«rimui. Tinkamai plÄ—tojama Å¾aidybinÄ— veikla sÄ—kmingai prisideda prie vaiko Å¾odyno turtinimo.