(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Ä®vairiais istorijos tarpsniais, o ypaÄ XX amÅ¾iaus pradÅ¾ioje,visuomenÄ—s interesÅ³ konfliktÅ³ padariniai Europos Å¡aliÅ³ visuomenÄ—ms buvo labai skaudÅ«s, todÄ—l net ir Å¡iuolaikiniÅ³ demokratiniÅ³ valstybiÅ³ visuomenÄ—s ieÅ¡ko tam tikro visuomenÄ—s interesÅ³ tenkinimo modelio, kuris kiek leidÅ¾ia valstybÄ—s socialiniai-ekonominiai-kultÅ«rinai iÅ¡tekliai derintÅ³ visos visuomenÄ—s interesus. Å ios temos problematika iÅ¡ryÅ¡kÄ—ja tuo, kad esant socialinei-ekonominei valstybÄ—s pusiausvyrai, negalima pagerinti gyvenimo gerovÄ—s (sprÄ™sti socialiai svarbiÅ³ visuomenÄ—s uÅ¾daviniÅ³) vienai visuomenÄ—s socialinei grupei, neribojant kitos socialinÄ—s grupÄ—s gerovÄ—s. Å iÄ… kritinÄ™ situacijÄ… galÄ—tume apibÅ«dinti kaip uÅ¾programuotÄ… visuomenÄ—s interesÅ³ konfliktÄ…, taÄiau Å¡iuolaikinÄ— demokratinÄ— valstybÄ— turi pasinaudoti savo politinÄ—s valios ypatumais ir rasti galimus probleminiÅ³ situacijÅ³ sprendimo kelius. Straipsnyje pateikiama sociologinÄ—s ir teisinÄ—s krypties mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga asmens ir visuomenÄ—s interesÅ³ klausimais. Akcentuojama esminÄ— problema â€“ visuomenÄ—s socialiniÅ³ grupiÅ³ interesÅ³ derinimo disfunkcijos. Tyrimo metodais identifikuojamas skirtingÅ³ visuomenÄ—s interesÅ³ turinys ir Å¡iÅ³ visuomeniniÅ³ interesÅ³ tarpusavio sÄ…sajÄ…. Tyrimo duomenys leidÅ¾ia pateikti skirtingÅ³ visuomenÄ—s interesÅ³ derinimo galimybiÅ³ bei administracinio teisinio reguliavimo, uÅ¾tikrinant visuomenÄ—s vieÅ¡ojo intereso (bendro visuomenÄ—s gÄ—rio) kryptis.