(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Straipsnyje apÅ¾velgiamos polinksniÅ³ dÄ—ka ir (su) pagalba vartojimo normos ir jÅ³ kaitos tendencijos bendrinÄ—je lietuviÅ³ kalboje, analizuojami jÅ³ vartosenos variantai biomedicinos mokslÅ³ studentÅ³ specialybÄ—s kalboje, siekiant nustatyti daÅ¾niausius minÄ—tÅ³ polinksniÅ³ netaisyklingos vartosenos atvejus. Remiantis mokslinÄ—s literatÅ«ros analize galima teigti, jog polinksnio dÄ—ka reikia vengti vengtinos ne Å¾mogaus sukeltai pozityviai bÅ«senai nusakyti. Junginiai su tariamuoju polinksniu pagalba, Å¾ymintys Ä¯rankÄ¯ ar kitÄ… priemonÄ™, padÄ—jusÄ¯ arba tarpininkavusÄ¯ asmenÄ¯, pagal bendrinÄ—s kalbos normas yra neteiktini. Pagal empirinio tyrimo rezultatus nustatyta, jog polinksnis dÄ—ka bÅ«dui ar priemonei reikÅ¡ti bei tariamasis polinksnis pagalba priemonei reikÅ¡ti nebÅ«dingas biomedicinos mokslÅ³ studentÅ³ kalbai. Tariamasis verstinis polinksnis pagalba medicininÄ—je kalboje netaisyklingai vartojamas padÄ—jusiam arba tarpininkavusiam veikÄ—jui reikÅ¡ti, taÄiau Å¡ie vartosenos variantai biomedicinos studentÅ³ daÅ¾nai vertinami kaip taisyklingi. Straipsnio pabaigoje pateikiamos iÅ¡vados ir numatoma, kaip tobulinti specialybÄ—s kalbos Ä¯gÅ«dÅ¾ius bei vengti netaisyklingos kai kuriÅ³ polinksniÅ³ vartosenos.