(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2020)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga, nagrinÄ—janti pozityvios tÄ—vystÄ—s reiÅ¡kinÄ¯ bei pozityvios tÄ—vystÄ—s raiÅ¡kos galimybes ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigoje. Pozityvi tÄ—vystÄ— tyrime siejama su socialinÄ—s kompetencijos ugdymo svarba. Atliktas tyrimas nustatÄ—, kad pozityvios tÄ—vystÄ—s Ä¯gÅ«dÅ¾iai itin svarbÅ«s ugdant prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ socialinÄ™ kompetencijÄ…. Svarbu padÄ—ti vaikui suvokti save, skiepyti vertybes, kuriant harmoningÄ… aplinkÄ…, paÅ¾inti savo jausmus, ugdyti empatijÄ…, priimti kitokÄ¯ vaikÄ…, iÅ¡gyventi nepatogius dalykus. Siekiant tobulinti pageidautinas savybes svarbus ir lankomos ugdymo Ä¯staigos indÄ—lis, o kryptingai ugdyti vaikÄ… padeda glaudus pedagogÅ³ ir tÄ—vÅ³ bendradarbiavimas. Tik bendra Å¡eimos ir pedagogÅ³ veikla gali duoti pozityviÅ³ rezultatÅ³ Å¡iuo klausimu. MokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ— bei atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikas, auklÄ—jamas remiantis pozityvios tÄ—vystÄ—s principais, Ä¯gyja dokumentuose nurodomas tokio amÅ¾iaus vaikui reikalingas socialines kompetencijas, socialinius ir efektyvius darbo Ä¯gÅ«dÅ¾ius, kurie uÅ¾tikrina sÄ—kmingÄ… vaiko socializacijÄ…, kÅ«rybiÅ¡kumÄ… bei pasirengimÄ… mokykliniam ugdymui.