(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2020)
Å iuo metu vis aktualesni tampa gamtosauginiai, produktÅ³ saugos, paslaugÅ³ kokybÄ—s klausimai. Siekdamos iÅ¡likti konkurencingos, verslo Ä¯monÄ—s didina teikiamÅ³ paslaugÅ³ kokybÄ™, paisydamos grieÅ¾tÄ—janÄiÅ³ gamtosaugos reikalavimÅ³ â€“ naudoja atsinaujinanÄius resursus, keiÄiamas pakuotes. Dauguma gamybiniÅ³ ir prekybiniÅ³ Ä¯moniÅ³ kroviniams transportuoti naudoja medinius padÄ—klus, kuriems patogu pritaikyti mechanizuotas manipuliacines priemones ir taip racionalizuoti krovos darbus. Mediena laikoma ekologiÅ¡ka medÅ¾iaga, taÄiau kraunant ir transportuojant krovinÄ¯ mediniai padÄ—klai daÅ¾nai lÅ«Å¾ta ir medienos atplaiÅ¡Å³ gali patekti Ä¯ transportuojamus produktus. Tai itin aktualu maisto pramonÄ—je. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr 1935/2004 numato, kad medÅ¾iagos, naudojamos sandÄ—liuojant ir transportuojant prekes bei tiesiogiai ar netiesiogiai besilieÄianÄios su maistu, â€žturi bÅ«ti pakankamai inertiÅ¡kos, kad neleistÅ³ Ä¯ maistÄ… iÅ¡siskirti tokiam medÅ¾iagÅ³ kiekiui, kuris keltÅ³ pavojÅ³ Å¾moniÅ³ sveikataiâ€œ. Å iame kontekste patrauklesni tampa plastikiniai padÄ—klai, kurie yra tvirtesni, ilgaamÅ¾iÅ¡kesni ir beveik nekelia pavojaus uÅ¾terÅ¡ti transportuojamus maisto produktus aÅ¡triomis atplaiÅ¡omis. Straipsnyje sprendÅ¾iamas probleminis klausimas â€“ kaip galima uÅ¾tikrinti produktÅ³ saugÄ… maisto pramonÄ—je. Tyrimo metu taikyti metodai â€“ statistiniÅ³ duomenÅ³ analizÄ— ir maisto produktus gaminanÄios Ä¯monÄ—s sandÄ—lio darbuotojÅ³ apklausa. Tyrimas atskleidÄ—, kad pagrÄ¯stÅ³ vartotojÅ³ skundÅ³ produktÅ³ sauga ir kokybe pastaruoju metu maÅ¾Ä—ja, nepaisant to, iÅ¡lieka pavojus vartotojams susiÅ¾eisti Ä¯ maisto produktus patekusiais svetimkÅ«niais. Tokie atvejai yra itin nemalonÅ«s pramonÄ—s Ä¯monÄ—ms, nes nukenÄia jÅ³ reputacija ir tenka mokÄ—ti nemaÅ¾as kompensacijas nukentÄ—jusiems vartotojams.