(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2020)
Ä®monÄ—s finansinei bÅ«klei Ä¯vertinti naudojami Ä¯vairÅ«s santykiniai rodikliai. Kokius rodiklius ir kokÄ¯ jÅ³ kiekÄ¯ analizuoti, nusprendÅ¾ia patys finansinÄ—s informacijos vartotojai. Straipsnyje susisteminti ir apibendrinti populiariausi akcininkÅ³ ir kreditoriÅ³ naudojami Ä¯monÄ—s finansinÄ—s bÅ«klÄ—s vertinimo santykiniai rodikliai. Santykiniai rodikliai suskirstyti Ä¯ dvi grupes: 1) sudaryti apskaitos pagrindu, 2) sudaryti rinkos pagrindu. Nustatyta, kad akcininkai ir kreditoriai ekonominiams sprendimams priimti gali naudoti skirtingus ir tuos paÄius santykinius rodiklius. Ir akcininkams, ir kreditoriams aktualÅ«s pelningumo (veiklos pelningumas, turto grÄ…Å¾a, nuosavo kapitalo grÄ…Å¾a, investicijÅ³ pelningumas), likvidumo (bendrasis likvidumas, kritinis likvidumas), mokumo (skolos rodiklis, skolos-nuosavybÄ—s koeficientas) ir kapitalo rinkos (rinkosbuhalterinÄ—s vertÄ—s santykis) rodikliai. Apyvartumo grupÄ—s rodiklius analizuoja tik akcininkai, kreditoriams turto apyvartumas nÄ—ra svarbus, jie daugiau dÄ—mesio skiria mokumo rodikliams. Kapitalo rinkos rodikliai taip pat aktualesni akcininkams. Akcininkai analizuoja Ä¯vairius investicinius rodiklius ir tik vienÄ… Å¡ios grupÄ—s rodiklÄ¯ â€“ rinkos-buhalterinÄ—s vertÄ—s santykÄ¯ analizuoja kreditoriai.