(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2020)
Temai analizuoti buvo atlikta literatÅ«ros ir StudijÅ³ programos dokumentÅ³ analizÄ— bei focus grupÄ—s interviu. Tikslas â€“ iÅ¡analizuoti ekspertÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ Dietetikos studijÅ³ programos absolventÅ³ kompetencijÅ³ atitiktÄ¯ darbo rinkos poreikiams. Å i analizÄ— leidÅ¾ia Ä¯sigilinti Ä¯ darbdaviÅ³ lÅ«kesÄius absolventÅ³ kompetencijÅ³ atÅ¾vilgiu, o analizÄ—s pagrindu gauti rezultatai panaudojami studijÅ³ programos tobulinimui. Apskritojo stalo diskusijos-interviu bÅ«du surinkti duomenys transkribuoti Ä¯ kompiuterinÄ™ versijÄ…. Dalyviai: septyni ekspertai, dirbantys mitybos srityje, kolegijos absolventÅ³ darbdaviai, socialiniai partneriai. Duomenims analizuoti atlikta kokybinÄ— content analizÄ—. Rezultatai. IÅ¡analizavus empirinio tyrimo duomenis, iÅ¡ dalyviÅ³ diskusijos-interviu duomenÅ³ masyvo iÅ¡skirtos Å¡ios kategorijos su uÅ¾fiksuotu patvirtinanÄiÅ³ teiginiÅ³ skaiÄiumi: â€žAbsolventÅ³ kompetencijos atliepia darbdaviÅ³ lÅ«kesÄius ir darbo poreikiusâ€œ â€“ 17 teiginiÅ³, â€žTobulintina absolventÅ³ profesiniÅ³ kompetencijÅ³ plÄ—totÄ—â€œ â€“ 5 teiginiai, â€žStudentÅ³ pasaulÄ—Å¾iÅ«ros formavimas(is), stiprinant tam tikras kompetencijasâ€œ â€“ 7 teiginiai, â€žDietisto ir gydytojo dietologo profesijÅ³ diferenciacijaâ€œ â€“ 4 teiginiai, â€žDarbdaviÅ³, dÄ—stytojÅ³, soc. partneriÅ³ patirtimi grÄ¯stos kompetencijosâ€œ â€“ 4 teiginiai, â€žDarbdaviÅ³, socialiniÅ³ partneriÅ³, dÄ—stytojÅ³ rekomendacijos, iÅ¡Å¡Å«kiai, vizijosâ€œ â€“ 12 teiginiÅ³. Fiksuojant patvirtinanÄiÅ³ teiginiÅ³ skaiÄiÅ³, diskusija-interviu koncentruojasi Å¡iose iÅ¡ kategorijÅ³ sudarytose pagrindinÄ—se subkategorijose: â€žRekomendacijos ir iÅ¡Å¡Å«kiai dÄ—stytojams bei praktikos vadovams, siekiant efektyviau ugdyti reikiamas studentÅ³ kompetencijasâ€œ â€“ 7 teiginiai, â€žReiklumas, atsakingumas ir argumentuoti Å¾odÅ¾iai bei veiksmai â€“ perspektyvaus dietisto darbo garantasâ€œ â€“ 5 teiginiai, â€žDarbdaviÅ³ vizijos nukreipia Ä¯ didÄ—jantÄ¯ dietisto poreikÄ¯ visuomenÄ—s sveikatos gerinimuiâ€œ â€“ 5 teiginiai, â€žDietetika yra priskiriama tokiai sriÄiai, kur daugeliu klausimÅ³ sunku rasti vieningÄ… nuomonÄ™, dÄ—l to prioritetu tampa gebÄ—jimas savo teiginius pagrÄ¯sti tam tikra teorija ar nuostata bei nuolat mokytisâ€œ â€“ 3 teiginiai, â€žAbsolventÅ³ motyvacijos dirbti bei studijuoti ribotumasâ€œ â€“ 3 teiginiai, â€žIniciatyvumas, Å¾iniÅ³, veiklÅ³ sklaidaâ€œ â€“ 3 teiginiai, â€žTeigiamai vertinamos Ä¯vairios kitos absolventÅ³ kompetencijosâ€œ â€“ 3 teiginiai. Kitos subkategorijos, apimanÄios maÅ¾esnÄ™ teiginiÅ³ koncentracijÄ…, sudarytos iÅ¡ 2 patvirtinanÄiÅ³ teiginiÅ³.