(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
TarptautinÄ—s diabeto federacijos duomenimis (2020), pasaulyje cukriniu diabetu serga 463 mln. Å¾moniÅ³. Moksliniai tyrimai daugelÄ¯ kartÅ³ pagrindÄ— mitybos ir sveikatos ryÅ¡Ä¯. Kauno kolegijos TechnologijÅ³ fakulteto Maisto technologijÅ³ katedroje kuriami naujos kartos saugÅ«s, didesnÄ™ vertÄ™ turintys funkcionalÅ«s maisto produktai. Vienas iÅ¡ jÅ³ â€“ draÅ¾Ä— saldainiai, pagaminti iÅ¡ ekstruduotÅ³ kukurÅ«zÅ³ ir skirtingo skonio (4 proc. cukriniÅ³ draÅ¾Ä— Nr.1, 30 proc. cukriniÅ³ draÅ¾Ä— Nr.2) juodojo Å¡okolado. Tyrimo problema: koks Kauno kolegijos Maisto technologijÅ³ katedroje pagamintos iÅ¡ ekstruduotÅ³ kukurÅ«zÅ³ ir juodojo Å¡okolado draÅ¾Ä— kaloringumas bei tiriamÅ³jÅ³ gliukozÄ—s koncentracijos kapiliariniame kraujyje pokytis po draÅ¾Ä— vartojimo praÄ—jus 2 valandoms? DraÅ¾Ä— saldainiÅ³ gamybÄ… sudarÄ—: Å¡okolado temperavimas, ekstruduotÅ³ kukurÅ«zÅ³ draÅ¾eravimas ir saldainiÅ³ blizginimas. DraÅ¾Ä— saldainiÅ³ energinÄ— vertÄ— nustatyta kalorimetru IKA C200. Momentiniam gliukozÄ—s koncentracijos pokyÄiui kapiliariniame kraujyje Ä¯vertinti po draÅ¾Ä— suvartojimo buvo kvieÄiami savanoriai asmenys. Tyrime dalyvavo 57 tiriamieji nuo 18 iki 84 metÅ³ amÅ¾iaus, iÅ¡ kuriÅ³ 5 sirgo I tipo diabetu, 29 sirgo II tipo diabetu, 23 asmenys cukriniu diabetu nesirgo. GliukozÄ—s koncentracijos kapiliariniame kraujyje matavimai vyko rytais, prieÅ¡ pusryÄius. Tas pats asmuo tyrime dalyvavo du kartus. PirmÄ… kartÄ… vartojo draÅ¾Ä— Nr. 1, antrÄ… kartÄ… â€“ draÅ¾Ä— Nr. 2. Tyrimo rezultatai: draÅ¾Ä— saldainiÅ³, pagamintÅ³ iÅ¡ ekstruduotÅ³ kukurÅ«zÅ³ ir juodojo Å¡okolado, kurio sudÄ—tyje yra 30 proc. cukraus, nustatytas kaloringumas 100 g â€“ 2521 kJ/602 kcal. DraÅ¾Ä— saldainiÅ³, pagamintÅ³ iÅ¡ ekstruduotÅ³ kukurÅ«zÅ³ ir juodojo Å¡okolado, kurio sudÄ—tyje yra 4 proc. cukraus, nustatytas kaloringumas 100 g â€“ 2061 kJ/492 kcal (1 kilokalorija = 4,1868 kilodÅ¾auliÅ³). Vertinant produkto kaloringumÄ…, galima teigti, kad pagamintas produktas yra didelio kaloringumo. DraÅ¾Ä— Nr. 1, praÄ—jus 2 valandoms po produkto vartojimo, maÅ¾ino gliukozÄ—s koncentracijÄ… kapiliariniame kraujyje II tipo cukriniu diabetu sergantiems Å¾monÄ—ms, serganÄiÅ³ I tipo cukriniu diabetu ir neserganÄiÅ³ cukriniu diabetu gliukozÄ—s koncentracijos rodikliai buvo tokie pat kaip ir prieÅ¡ produkto vartojimÄ…. DraÅ¾Ä— Nr. 2, praÄ—jus 2 val. po produkto suvartojimo, neturÄ—jo Ä¯takos tiriamÅ³jÅ³ gliukozÄ—s koncentracijos kapiliariniame kraujyje pokyÄiams.