(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Å iÅ³ dienÅ³ medicinoje prieÅ¡operacinis nerimas yra vienas daÅ¾niausiÅ³ reiÅ¡kiniÅ³ prieÅ¡operaciniu laikotarpiu. MaÅ¾daug 60â€“80 proc. pacientÅ³, kurie iÅ¡gyvena bet kokiÄ… operacijÄ…, jauÄia nerimo jausmÄ… prieÅ¡ operacijÄ… (Demirkol ir kt., 2019). Yra Å¾inoma, kad patiriamas nerimas prieÅ¡ operacijÄ… gali pailginti hospitalizacijos laikotarpÄ¯ bei sukelti nepageidaujamus fiziologinius simptomus. Siekiant to iÅ¡vengti yra bÅ«tinas tinkamas pacientÅ³ paruoÅ¡imas (Burton ir kt., 2019). Kadangi slaugytojas su pacientu praleidÅ¾ia daugiausiai laiko, tad nerimo valdymas yra viena iÅ¡ pagrindiniÅ³ slaugytojÅ³ profesinÄ—s veiklos uÅ¾duoÄiÅ³. Å io tyrimo metu buvo siekiama atskleisti slaugytojÅ³ veiklÄ…, valdant pacientÅ³ nerimÄ… prieÅ¡ operacijÄ…. Tyrimui atlikti pasirinkta kiekybinio tyrimo strategija, duomenys buvo renkami naudojant internetinÄ™ apklausÄ…, o apklausoje dalyvavo asmenys, kuriems buvo atlikta bent viena bet kokio tipo chirurginÄ— operacija. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad didesnÄ— dalis pacientÅ³, patirianÄiÅ³ operacijÄ…, jauÄia prieÅ¡operacinÄ¯ nerimÄ… ir dauguma jÅ³ savo nerimo lygÄ¯ Ä¯vertino aukÅ¡tesniu nei vidutinis. Operacijos atlikimo laikas pacientÅ³ prieÅ¡operaciniam nerimui didelio poveikio neturÄ—jo. Daugelio respondentÅ³ nuomone, jÅ³ atveju slaugytojas nepadÄ—jo valdyti prieÅ¡operacinio nerimo arba skyrÄ— tam per maÅ¾ai laiko. DidesnÄ— dalis tyrimo dalyviÅ³ sutiko, kad prieÅ¡operacinio nerimo atsiradimas yra susijÄ™s su informacijos stoka ir nemaloniu slaugytojo bendravimu su pacientais. TaÄiau tyrimo duomenys parodÄ—, kad didÅ¾ioji dalis respondentÅ³ iÅ¡ slaugytojo informacijÄ… apie prieÅ¡operacinÄ¯ ir pooperacinÄ¯ laikotarpius, komplikacijas po operacijos, prieÅ¡operacinio nerimo valdymo galimybes bei atsakymus Ä¯ jiems rÅ«pimus klausimus gavo tik iÅ¡ dalies. Å io tyrimo rezultatai padÄ—jo atskleisti slaugytojÅ³ veiklÄ…, valdant pacientÅ³ nerimÄ… prieÅ¡ operacijÄ… ir yra naudingi, siekiant pagerinti pacientÅ³ psichologinÄ¯ pasirengimÄ… prieÅ¡ chirurginÄ™ intervencijÄ….