(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Darnaus vystymosi siekiai, klimato kaita, atliekÅ³ tvarkymo problemos, masinio vartojimo augimas â€“ probleminÄ—s viso pasaulio vystymosi sritys. Visos Å¡ios sritys vienaip ar kitaip susijusios su darnaus vystymosi siekiais. Vienas iÅ¡ bÅ«dÅ³, Ä¯galinanÄiÅ³ per vartojimÄ… prisidÄ—ti prie darnaus vystymosi tikslÅ³ â€“ produktÅ³, kurie Å¾enklinami sÄ…Å¾iningos prekybos Å¾enklu, vartojimas. SÄ…Å¾iningos prekybos sistema pasaulyje vystoma pakankamai seniai. Svarbu tai, kad Å¡ios iniciatyvos dÄ—ka per vartojimo praktikÄ… vartotojas gali prisidÄ—ti prie oriÅ³ darbo sÄ…lygÅ³ skatinimo, taip pat darbo vietÅ³, kuriose nÄ—ra iÅ¡naudojamas vaikÅ³ darbas, kÅ«rimo ir palaikymo. Atlikti moksliniai tyrimai (Le Grand , Roberts, Chandra 2021), bei (Hainmueller, Michael, Hiscox, Sandra 2015) rodo, kad nors sÄ…Å¾iningos prekybos iniciatyva yra vis labiau palaikoma pasaulio vartotojÅ³, taÄiau Å¡ios iniciatyvos palaikymas daÅ¾niausiai glaudÅ¾iai siejasi su vartotojÅ³ informuotumu, informacijos turÄ—jimu apie sÄ…Å¾iningos prekybos Å¾enklo siunÄiamÄ… informacinÄ™ Å¾inutÄ™ vartotojui. Kuo vartotojai turi daugiau informacijos apie sÄ…Å¾iningos prekybos Å¾enklo esmÄ™, prasmÄ™, siunÄiamÄ… Å¾inutÄ™, tuo daÅ¾niau pirkimo veiksmu prisideda prie Å¡ios iniciatyvos palaikymo. Å iame straipsnyje yra aptariama sÄ…Å¾iningos prekybos koncepcija, taip pat pristatomi Lietuvoje atlikto tyrimo duomenys, kurie rodo, kad Lietuvos vartotojai turi nepakankamai Å¾iniÅ³ apie sÄ…Å¾iningÄ… prekybÄ…, o sÄ…moningas Å¡iuo Å¾enklinimu paÅ¾ymÄ—tos produkcijos pirkimas nÄ—ra aukÅ¡tas.