(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
VaikÅ³ dantÅ³ Ä—duonis yra viena iÅ¡ daÅ¾niausiÅ³ vaikÅ³ ligÅ³, kurios paplitimas Lietuvoje ir pasaulyje iÅ¡lieka aukÅ¡tas. DidÅ¾ioji dalis Lietuvoje atliekamÅ³ Å¡ios tematikos tyrimÅ³ orientuojasi Ä¯ tÄ—vÅ³ Å¾iniÅ³ apie ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ burnos ertmÄ—s prieÅ¾iÅ«rÄ… nustatymÄ… arba vaikÅ³ burnos ertmÄ—s bÅ«klÄ—s vertinimÄ…. Vis dÄ—lto vienas iÅ¡ kertiniÅ³ veiksniÅ³, galinÄiÅ³ padÄ—ti iÅ¡vengti Ä—duonies ankstyvame amÅ¾iuje, yra tÄ—vÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ vaikÅ³ burnos ertmÄ—s prieÅ¾iÅ«rÄ…. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas yra atskleisti tÄ—vÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ vaikÅ³ burnos ertmÄ—s prieÅ¾iÅ«rÄ… ikimokykliniame amÅ¾iuje. Tyrime dalyvavo 335 tÄ—vai, auginantys ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikus. Taikytas duomenÅ³ rinkimo metodas â€“ apklausa internetu, duomenÅ³ analizÄ—s metodai â€“ apraÅ¡omosios statistikos ir ryÅ¡iÅ³ skaiÄiavimo metodai. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad didÅ¾ioji dalis tÄ—vÅ³ nepritaria populiariausiems mitams apie vaikÅ³ burnos ertmÄ—s prieÅ¾iÅ«rÄ… ir Å¾ino, kad yra svarbu skirti pakankamai dÄ—mesio pieniniÅ³ dantÅ³ prieÅ¾iÅ«rai; Ä—duonies atsiradimas yra susijÄ™s su vaiko mityba; ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikai nÄ—ra pakankamai Ä¯gudÄ™, jog galÄ—tÅ³ dantis valytis patys; vaiko burnos ertmÄ—s prieÅ¾iÅ«ra turi didesnÄ™ Ä¯takÄ… Ä—duonies atsiradimui nei tik genetika; svarbu vesti vaikÄ… pas burnos prieÅ¾iÅ«ros specialistÄ… profilaktiniam pasitikrinimui. Nustatyta, kad daÅ¾niausiai tÄ—vai apie Ä—duonies paÅ¾eistus dantis suÅ¾ino pastebÄ—jÄ™ â€žjuodas dÄ—mesâ€œ ant vaikÅ³ dantÅ³ valymo metu. TÄ—vai, kurie pradeda ankÅ¡Äiau domÄ—tis vaiko burnos ertmÄ—s prieÅ¾iÅ«ra ir kurie Å¾ino, kad vaikas savarankiÅ¡kai gali valytis dantis tik tuomet, kai pradeda lankyti parengiamÄ…jÄ… grupÄ™, yra linkÄ™ anksÄiau pastebÄ—ti vaikÅ³ dantÅ³ Ä—duonÄ¯. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad tÄ—vams, auginantiems ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikus, profilaktinis apsilankymas pas burnos prieÅ¾iÅ«ros specialistÄ… yra antras pagal svarbumÄ… po Å¡eimos gydytojo, didesnioji dalis tÄ—vÅ³ yra linkÄ™ rinktis burnos prieÅ¾iÅ«ros paslaugas privaÄiose gydymo Ä¯staigose.