(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Straipsnyje aptariami ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) bÅ«dai Å¡eimoje. Straipsnis susideda iÅ¡ teorinio problemos pagrindimo, empirinio tyrimo rezultatÅ³ aptarimo, tyrimo duomenis apibendrinanÄiÅ³ iÅ¡vadÅ³. Tyrime sprendÅ¾iamas probleminis klausimas: kokie yra ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) bÅ«dai Å¡eimoje? Tyrimo tikslas: atskleisti ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) bÅ«dus Å¡eimoje. Straipsnyje teoriÅ¡kai pagrÄ¯stas ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) aktualumas bei empiriÅ¡kai nustatytas tÄ—vÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) bÅ«dus. Remiantis lietuviÅ³ ir uÅ¾sienio autoriais, pateikiama doroviniÅ³ vertybiÅ³ apibrÄ—Å¾tis, analizuojami doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo Å¡eimoje teoriniai ir praktiniai aspektai. Straipsnyje pabrÄ—Å¾iama Å¡eimos Ä¯taka ugdant ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ dorovines vertybes. Pristatomi atlikto tyrimo rezultatai, atspindintys apklaustÅ³jÅ³ tÄ—vÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ dorovines vertybes, jÅ³ reikÅ¡mÄ™ bei galimus doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) bÅ«dus: asmeninÄ¯ pavyzdÄ¯, edukacinÄ™ aplinkÄ…, Å¾aidimus, bendravimÄ… ir bendradarbiavimÄ…, elgesio modelius, kultÅ«ros elementÅ³ panaudojimÄ…, pamokymÄ…, draudimÄ…, paskatinimÄ…, darbÄ…, ikimokyklinÄ—s ugdymo Ä¯staigos ir Å¡eimos bendradarbiavimÄ…. Respondentai pabrÄ—Å¾ia Å¡eimos ir ugdymo Ä¯staigos bendradarbiavimo aktualumÄ… doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) procese. Tyrimas atskleidÄ—: sÄ—kmingo Å¡eimos ir pedagogÅ³ bendradarbiavimo pastangomis galima iÅ¡sprÄ™sti daugumÄ… doroviniÅ³ vertybiÅ³ ugdymo(si) problemÅ³ (laiko trÅ«kumÄ…, vaiko neklausymÄ…, iÅ¡maniÅ³jÅ³ technologijÅ³ Ä¯takÄ…, vaiko raidos sutrikimus, doroviniÅ³ vertybiÅ³ kaitÄ… Å¡eimÅ³ vertybinÄ—je orientacijoje). Naudoti tyrimo metodai â€“ dokumentÅ³ ir mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—, apklausa raÅ¡tu, duomenÅ³ statistinÄ— analizÄ—.