(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Gamybos logistika â€“ bene svarbiausia kiekvienos tiekimo grandinÄ—s dalis. Gamybos logistikos procesÅ³ valdymas tiesiogiai veikia kitas logistinÄ—s veiklos sferas â€“ aprÅ«pinimÄ… bei paskirstymÄ…. Gamybos logistikos procesÅ³ valdymas â€“ pakankamai nauja tema, reikalaujanti iÅ¡samesniÅ³ moksliniÅ³ tyrimÅ³. Straipsnyje pateikiama moksliniÅ³ darbÅ³ nagrinÄ—jama tema apÅ¾valga, empirinio tyrimo rezultatai. MokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ— atskleidÅ¾ia, kad naujÅ³ technologijÅ³ poreikis gamybos logistikos procesÅ³ valdyme yra itin aktualus. Nuolat atsirandanÄios naujos technologijos daro didelÄ™ Ä¯takÄ… daugeliui verslo sriÄiÅ³. Naujos technologijos, nauji verslo modeliai ir nauji klientÅ³ lÅ«kesÄiai lemia didÅ¾iulius logistikos pramonÄ—s pokyÄius. Technologijos suteikia galimybiÅ³ optimizuoti gamybÄ…, virÅ¡ijanÄiÄ… tai, kÄ… galÄ—tumÄ—te pagaminti be jos. Svarbiausia prieÅ¾astis, kodÄ—l Ä¯monÄ—s nesiryÅ¾ta savo gamybos procesÅ³ automatizuoti, yra didelÄ—s finansinÄ—s investicijos. Investuoti Ä¯ automatizuotas technologijas Ä¯monÄ—s daÅ¾nai vengia, net jeigu pelnas numatomas pakankamai didelis. Mokslininkai iÅ¡skiria automatizavimo paradoksÄ…: kuo modernesni ir naÅ¡esni Ä¯rengimai diegiami gamybos logistikos procesuose, tuo svarbesnis Å¾mogaus dalyvavimo aspektas. Jei automatizuota sistema suklysta, klaida kartosis tol, kol Å¾mogus automatinio Ä¯renginio neiÅ¡jungs. Straipsnyje siekiama atsakyti Ä¯ klausimÄ… â€“ kokiÅ³ technologijÅ³ poreikis vyrauja gamybos logistikoje? Problema analizuojama dviem pjÅ«viais â€“ Å¾emesniosios grandies ir vadovaujanÄiÅ³ darbuotojÅ³ poÅ¾iÅ«riu. Tyrimo metu taikyti metodai: teorinis â€“ mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ— ir empirinis â€“ kokybinis tyrimas, pusiau struktÅ«rinis interviu. Tyrimas atskleidÄ—, kad Å¾emesniosios grandies gamybos logistikos darbuotojai linkÄ™ vertinti technologines inovacijas skeptiÅ¡kai. Bijomasi atsakomybÄ—s, abejojama savo gebÄ—jimais valdyti sudÄ—tigÄ… technikÄ…. TaÄiau vadovaujanÄias pareigas uÅ¾imantys darbuotojai suvokia naujÅ³ technologijÅ³ poreikÄ¯ ir vertina jas pozityviai.