(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2022)
Komerciniai bankai, siekdami pagrindinio finansinio tikslo maksimizuoti pelnÄ…, savo veikloje susiduria su nemaÅ¾ai rizikÅ³, iÅ¡ kuriÅ³ reikÅ¡mingiausia yra kredito rizika. Temos aktualumÄ… atskleidÅ¾ia mokslinÄ—s literatÅ«ros bei dokumentÅ³ analizÄ—. Autoriai Win (2018), Bessis (2015), Gourio (2013), Kropas ir kt. (2013) vieningai sutaria, kad netinkamas kredito rizikos valdymas yra viena pagrindiniÅ³ bankÅ³ Å¾lugimo prieÅ¾asÄiÅ³. NorÄ—dami suvaldyti kredito rizikÄ…, bankai turi tiksliai nustatyti savo paskolÅ³ portfelio vertÄ™, stebÄ—ti paskolÅ³ kokybÄ™ atskleidÅ¾ianÄius rodiklius, pasirinkti efektyvius rizikos valdymo metodus. Straipsnyje keliama problema, kaip organizuoti kredito rizikos valdymo procesÄ…, kad bÅ«tÅ³ galima uÅ¾tikrinti aukÅ¡tÄ… paskolÅ³ portfelio kokybÄ™. Praktinei analizei pasirinkta vieno didÅ¾iausiÅ³ Lietuvoje veikianÄiÅ³ bankÅ³, t. y. AB Swedbank, kredito rizikos valdymo sistema. Remiantis Å¡ios analizÄ—s duomenimis, galima teigti, kad Swedbank kredito vertinimo ir valdymo procesÅ³ organizavimas uÅ¾tikrina nuolatinÄ™ gerai vertinamÄ… kredito kokybÄ™. Tyrimui atlikti naudota mokslinÄ—s literatÅ«ros Å¡altiniÅ³ analizÄ— ir sintezÄ—, Lietuvos banko, Europos prieÅ¾iÅ«ros institucijÅ³ norminiÅ³ aktÅ³, praneÅ¡imÅ³ bei apÅ¾valgÅ³ analizÄ—, AB Swedbank finansiniÅ³ ataskaitÅ³, Rizikos valdymo ir kapitalo pakankamumo ataskaitÅ³ analizÄ—, rodikliÅ³ skaiÄiavimas taikant Microsoft Excel.