(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Straipsnyje aptariamas studentÅ³ pasitenkinimas ir jÄ¯ skatinantys veiksniai, pasitenkinimo lygio kaita didÄ—jant studento mokymo (si) patirÄiai. StudentÅ³ studijÅ³ patirties supratimas, gebÄ—jimas prognozuoti studentÅ³ pasitenkinimo lygÄ¯ ir jÄ¯ iÅ¡laikyti iÅ¡lieka aktuali tema aukÅ¡tajame moksle. Siekiant tvariÅ³ veiklos rezultatÅ³, aukÅ¡ta studijÅ³ kokybÄ— ir studentÅ³ pasitenkinimas tampa pagrindiniais veiksniais aukÅ¡tÅ³jÅ³ mokyklÅ³ konkurencinÄ—je kovoje. Taip pat studentÅ³ pasitenkinimas yra ir institucijos veiklos efektyvumo rodiklis. Ä®vertinus tai, kad studentÅ³ pasitenkinimas yra kintantis reiÅ¡kinys, straipsnyje analizuojama, kokie studentÅ³ pasitenkinimÄ… skatinantys veiksniai svarbiausi, siekiant potencialiai didÅ¾iausio studentÅ³ pasitenkinimo skirtinguose studijÅ³ etapuose ir baigus studijas. Atlikus mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valgÄ…, iÅ¡skirti studentÅ³ pasitenkinimÄ… skatinantys veiksniai. Straipsnyje pateikiami studentÅ³ ir absolventÅ³ nuomonÄ—s tyrimÅ³ rezultatai studentÅ³ (absolventÅ³) pasitenkinimo studijomis aspektu, analizuojamos studento pasitenkinimo Ä¯verÄio su studentÅ³ pasitenkinimÄ… skatinanÄiÅ³ veiksniÅ³ sÄ…sajos. Atlikto tyrimo rezultatai atskleidÅ¾ia, kad studentÅ³ pasitenkinimo Ä¯vertis maÅ¾Ä—ja didÄ—jant studento mokymosi patirÄiai aukÅ¡tojoje mokykloje bei Å¡iek tiek iÅ¡auga, Ä¯gijus darbinÄ—s patirties. Nustatyta, kad aukÅ¡tosios mokyklos ir studijÅ³ programos pasirinkimo motyvai neturi Ä¯takos studentÅ³ pasitenkinimo lygiui. StudentÅ³ pasitenkinimo lygiui didÅ¾iausiÄ… Ä¯takÄ… turi pagrindinÄ—s aukÅ¡tosios mokyklos teikiamos paslaugos: studijÅ³ kokybÄ—, subalansuotas studijÅ³ krÅ«vis, studijÅ³ ir mokymosi aplinkos. Tiek pirmame kurse, tiek baigiamajame kurse studentÅ³ pasitenkinimui pasiekti svarbus praktinis Ä¯gytÅ³ Å¾iniÅ³ ir Ä¯gÅ«dÅ¾iÅ³ pritaikomumas profesinÄ—je veikloje.