(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Pedagogo vaidmuo, prisidedant prie ateities kartos ugdymo yra be galo svarbus, todÄ—l ir pats pedagogas turi turÄ—ti ne tik plaÄiÅ³ profesiniÅ³ Å¾iniÅ³ bet ir stiprinti asmeninius ir tarpasmeninius gebÄ—jimus, dar kitaip vadinamus â€žminkÅ¡taisiaisâ€œ gebÄ—jimais, kurie padÄ—tÅ³ tapti brandÅ¾ia asmenybe, gebanÄia sprÄ™sti savo problemas, aktyviai veikti darbinÄ—je aplinkoje, gebanÄia dirbti tiek savarankiÅ¡kai, tiek grupÄ—je, imtis iniciatyvos ir pan. Straipsnyje keliamas probleminis klausimas â€“ kokios savanoriÅ¡kos veiklos ir studentÅ³ â€žminkÅ¡tÅ³jÅ³â€œ gebÄ—jimÅ³ ugdymo(si) sÄ…sajos? Tyrimo tikslas â€“ atskleisti bÅ«simÅ³jÅ³ pedagogÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ savanoriÅ¡kos veiklos bei â€žminkÅ¡tÅ³jÅ³ gebÄ—jimÅ³â€œ ugdymo(si) sÄ…sajas. Tyrime taikyti mokslinÄ—s literatÅ«ros ir dokumentÅ³ analizÄ—s, apklausos raÅ¡tu ir gautÅ³ duomenÅ³ statistinÄ—s analizÄ—s metodai. MokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ— atskleidÄ—, kad savanoriÅ¡ka veikla gali bÅ«ti labai Ä¯vairiÅ³ formÅ³ â€“ savanoriÅ¡ka veikla ir savanoriÅ¡ka tarnyba, vietinÄ—, nacionalinÄ— ir tarptautinÄ— savanoriÅ¡ka veikla, specializuota veikla, konkreÄios amÅ¾iaus grupÄ—s atstovÅ³ veikla, trumpalaikÄ— ir ilgalaikÄ—. Kiekviena forma turi savÅ³ pranaÅ¡umÅ³, tad labai svarbu pasirinkti ne tik temÄ…, bet ir formÄ…, atitinkanÄiÄ… savanoriÅ¡ka veikla uÅ¾siimanÄio asmens poreikius. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad tiek Lietuvos, tiek Latvijos studentÅ³ dalyvavimas savanoriÅ¡koje veikloje nÄ—ra sistemingas. ApÅ¾velgus tyrimo rezultatus matosi, kad Lietuvos studentÅ³ Ä¯gytÅ³ sustiprintÅ³ â€žminkÅ¡tÅ³jÅ³â€œ gebÄ—jimÅ³ savanoriÅ¡kos veiklos metu mastas didesnis, lyginant su Latvijos studentais. AbiejÅ³ Å¡aliÅ³ bÅ«simieji pedagogai teigiamai vertina ir patÄ¯ savanorystÄ—s reiÅ¡kinÄ¯, ir savanorystÄ—s metu Ä¯gyjamus â€žminkÅ¡tuosiusâ€œ gebÄ—jimus, ypaÄ svarbius specialisto kompetencijÅ³ plÄ—trai, pedagoginei profesinei bei visuomeninei veiklai. Tiek Lietuvos, tiek Latvijos studentai aukÅ¡tai vertina savanoriÅ¡kos veiklos svarbÄ… ir mano, kad Ä¯gijo svarbios patirties ir iÅ¡ugdÄ— bei sustiprino Å¡iuos â€žminkÅ¡tuosiusâ€œ gebÄ—jimus, kurie labai svarbÅ«s jÅ³ bÅ«simoje profesinÄ—je veikloje: gebÄ—jimÄ… dirbti komandoje, gebÄ—jimÄ… bendrauti ir bendradarbiauti, gebÄ—jimÄ… priimti sprendimus, gebÄ—jimÄ… organizuoti ir planuoti.