(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Interneto plÄ—tra neatsiejama nuo informacijos perdavimo spartos didinimo tarp kompiuteriÅ³ tinklo Ä¯renginiÅ³, signalÅ³ perdavimui panaudojant optinius kabelius, kuriuose gali bÅ«ti kelios deÅ¡imtys ar keli Å¡imtai optiniÅ³ skaidulÅ³. Atskira optine skaidula, tuo paÄiu metu, gali bÅ«ti perduodama skirtingÅ³ informacijos Å¡altiniÅ³ informacija panaudojant signalus, kuriÅ³ bangÅ³ ilgiai yra skirtingi. Tokias galimybes turinti tinklo infrastruktÅ«ra vadinama pasyviuoju optiniu tinklu. Naudojant atskirÄ… optinÄ™ skaidulÄ… jau dabar yra galimybÄ— realiu laiku informacijos perdavimo spartas padidinti iki 106 Gb/s lyginant su esamomis informacijos perdavimo spartomis 1 Gb/s. DideliÅ³ informacijos perdavimo spartÅ³ poreikis iÅ¡kyla tarpusavyje apjungiant svarbius valstybÄ—s vidaus ar tarpvalstybinius tinklus. Atskiram interneto paslaugÅ³ vartotojui pakanka daug maÅ¾esnÄ—s informacijos perdavimo spartos. Naudojami optinÄ—s prieigos tinklai, kuriuose atskiros optinÄ—s skaidulos prijungiamos prie paslaugÅ³ vartotojÅ³ Ä¯renginiÅ³, o paÄios skaidulos tarpusavyje sujungiamos medÅ¾io principu: prie kamieno pirmiausia prijungiamos pirminÄ—s skaidulos Å¡akos, toliau prie jÅ³ nutolusiÅ³ galÅ³ prijungiamos antrinÄ—s skaidulos Å¡akos ir taip toliau. Prijungimai atliekami panaudojant optinius daliklius. Tokio tinklo pagrindinÄ— savybÄ— â€“ nuo kamieno pradÅ¾ios iki skaidulÅ³ nutolusiÅ³ galÅ³ atstumai daÅ¾niausiai yra palyginti nedideli (iki keliÅ³ kilometrÅ³) ir tokiose linijose optiniÅ³ signalÅ³ slopinimai skiriasi nedaug (iki keliÅ³ dB). Taip sudaryti tinklai vadinami FTTx (angl. Fiber To The x). Darbe iÅ¡tirta tinklo konfigÅ«racija, kurioje vartotojÅ³ Ä¯renginiai nuosekliai gali bÅ«ti prijungti prie tos paÄios optinÄ—s skaidulos, kuri pavadinta magistrale. Tokios magistralinÄ—s skaidulos ilgis gali siekti keliasdeÅ¡imt kilometrÅ³. Å iuo atveju nuo linijos pradÅ¾ios iki atskirÅ³ vartotojÅ³ Ä¯renginiÅ³ galimi skirtingi optinÄ—s linijos ilgiai ir jose signalÅ³ slopinimai gali bÅ«ti skirtingi (iki 30 dB). OptiniÅ³ signalÅ³ slopinimÅ³ suvienodinimui, kiekvienoje vartotojo Ä¯renginio prijungimo prie magistralÄ—s vietoje, turi bÅ«ti panaudotas tinkamÅ³ parametrÅ³ optinio signalo daliklis. Pateikiama prie magistralÄ—s prijungtÅ³ optiniÅ³ dalikliÅ³ parametrÅ³ skaiÄiavimo metodika. Rasta pasyviojo optinio tinklo aprÄ—pties priklausomybÄ— nuo magistralÄ—s dalikliÅ³ skaiÄiaus.