(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Koronaviruso infekcija arba COVID-19 (angl. coronavirus disease 2019) yra liga, kuriÄ… sukelia koronavirusas SARS-CoV-2. Nors dauguma pacientÅ³, serganÄiÅ³ COVID-19 liga, suserga lengva ar vidutine forma, maÅ¾daug 14 proc. serga sunkia ligos forma, dÄ—l kurios juos reikia hospitalizuoti ir papildomai aprÅ«pinti deguonimi, o 5 proc. â€“ gydomi intensyviosios terapijos skyriuje. Persirgus COVID-19 ir iÅ¡likus sutrikusioms biosocialinÄ—ms funkcijoms, pacientui skiriamos reabilitacijos paslaugos, taÄiau pasigendama moksliniÅ³ tyrimÅ³, kuriuose bÅ«tÅ³ atskleistas kineziterapijos poveikis asmens kvÄ—pavimo sistemos funkcijoms, funkcinei bÅ«klei bei pusiausvyrai. Å io tyrimo tikslas buvo nustatyti kineziterapijos poveikÄ¯ COVID-19 liga persirgusiÅ³ asmenÅ³ kvÄ—pavimo funkcijoms, pusiausvyrai bei fiziniam pajÄ—gumui. Tyrime dalyvavo 15 COVID-19 ligos vidutine forma persirgusiÅ³ asmenÅ³ (56,00 Â± 4,61 metÅ³), stacionarizuotÅ³ ne seniau nei 30 dienÅ³ iki tyrimo. TyrimÄ… sudarÄ— viena tiriamÅ³jÅ³ grupÄ—, kuriai buvo taikomi kineziterapijos uÅ¾siÄ—mimai 4 savaites, 5 kartus per savaitÄ™, vieno uÅ¾siÄ—mimo trukmÄ— â€“ 30 minuÄiÅ³. Tiriamieji buvo testuojami du kartus â€“ prieÅ¡ tyrimÄ… ir po 4 savaiÄiÅ³. Vertinimo metodai buvo: spirometrija (forsuota gyvybinÄ— plauÄiÅ³ talpa ir forsuoto iÅ¡kvÄ—pimo tÅ«ris per pirmÄ…jÄ… sekundÄ™), krÅ«tinÄ—s lÄ…stos apimties matavimas, pusiausvyros vertinimas Berg skale bei fizinio pajÄ—gumo vertinimas 6 minuÄiÅ³ Ä—jimo testu. Po kineziterapijos uÅ¾siÄ—mimÅ³ padidÄ—jo forsuota gyvybinÄ— plauÄiÅ³ talpa (p<0,05) ir forsuoto iÅ¡kvÄ—pimo tÅ«ris per pirmÄ…jÄ… sekundÄ™ (p<0,05), pagerÄ—jo Berg testo rezultatai (p<0,05), o vertinant fizinÄ¯ pajÄ—gumÄ… tiriamieji nuÄ—jo ilgesnÄ¯ atstumÄ… (p<0,05). IÅ¡vada: keturiÅ³ savaiÄiÅ³ trukmÄ—s kineziterapija, Ä¯traukiant kvÄ—pavimo ir pusiausvyros pratimus, gali bÅ«ti taikoma kaip veiksminga reabilitacijos priemonÄ— asmenims, persirgusiems COVID-19 liga.