(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Straipsnyje, iÅ¡analizavus mokslinÄ™ bei kitÄ… aktualiÄ… literatÅ«rÄ…, atskleistas STEAM ugdymo metodas, jo reikÅ¡mÄ—, pedagogo kompetencijos konceptas integruoto-holistinio lygmens poÅ¾iÅ«riu. Pateiktos empiriÅ¡kai iÅ¡analizuotos STEAM ugdymo metodÄ… taikanÄiÅ³ pedagogÅ³ patirtys, apraÅ¡ytas tyrimo metodologijos pagrindimas. Atliktas mokslinis focus grupÄ—s interviu tyrimas â€“ diskusija su Lietuvos ir uÅ¾sienio pedagogais, taikanÄiais STEAM ugdymo metodÄ…. Atlikus gautÅ³ duomenÅ³ content analizÄ™, iÅ¡analizuotos pedagogÅ³ patirtys per kompetencijÅ³ diskursÄ…. PedagogÅ³ kompetencijos analizuotos pagal STEAM sritis: gamtos mokslÅ³, technologijÅ³, inÅ¾inerijos, menÅ³ bei matematikos. IÅ¡siaiÅ¡kintas STEAM sriÄiÅ³ pritaikomumas ugdymo procese bei kitos STEAM ugdymo metodo naudojimo patirtys. Content analizÄ—s metodu iÅ¡skirtos Å¡ios kategorijos: veiklos taikant STEAM ugdymo metodÄ… ugdymo Ä¯staigose, bendrosios kompetencijos, dalykinÄ—s kompetencijos, labiausiai reikalingos kompetencijos, gamtos mokslÅ³ srities naudojimas, technologijÅ³ srities naudojimas, inÅ¾inerijos srities naudojimas, menÅ³ srities naudojimas, matematikos srities naudojimas. YpatingÄ… vietÄ… STEAM ugdymo metodo taikyme pedagogÅ³ kompetencijÅ³ kontekste turi kÅ«rybiÅ¡kumo kompetencija, kuri straipsnyje analizuota daugiafunkciniu tarpdisciplininiu poÅ¾iÅ«riu.