(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
VisuomenÄ—je gausu neigiamÅ³ socialiniÅ³ reiÅ¡kiniÅ³, tokiÅ³ kaip alkoholizmas, narkomanija, patyÄios, smurtas ir kt., su kuriais vaikai susiduria jau ankstyvajame amÅ¾iuje. Ikimokyklinio ir prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikas jau turÄ—tÅ³ suprasti, kaip augti sveikam ir saugiam, iÅ¡vengti pavojingÅ³ medÅ¾iagÅ³ vartojimo ir rizikingo elgesio. Straipsnio tikslas â€“ Ä¯vertinti neigiamÅ³ socialiniÅ³ reiÅ¡kiniÅ³ prevencijÄ… ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigose. Pagrindinis tyrimo metodas â€“ anketinÄ— apklausa. Remiantis ikimokyklinio ir prieÅ¡mokyklinio ugdymo pedagogÅ³ nuomonÄ—s tyrimo rezultatais nustatyta, kad PanevÄ—Å¾io miesto lopÅ¡eliuose-darÅ¾eliuose vaikÅ³ atsparumui neigiamiems socialiniams reiÅ¡kiniams skiriamas ypatingas dÄ—mesys. Pedagogai savo darbe taiko Å vietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomenduotas prevencines programas. Alkoholio, tabako ir kitÅ³ psichotropiniÅ³ medÅ¾iagÅ³ vartojimo bei patyÄiÅ³ prevencija integruojama Ä¯ ikimokyklinio ir prieÅ¡mokyklinio ugdymo programas, atsispindi ugdymo turinyje, kompetencijÅ³ ugdyme. PrevencinÄ— veikla ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigose nukreipta Ä¯ emocinÄ¯ vaikÅ³ ugdymÄ…. Vaikai mokosi valdyti savo emocijas, atpaÅ¾inti ir tinkamai reaguoti Ä¯ neigiamus socialinius reiÅ¡kinius, Ä¯veikti socialinius bei emocinius sunkumus, bÅ«ti atspariais susidÅ«rÄ™ su neigiama iÅ¡orinio pasaulio Ä¯taka, jausti atsakomybÄ™ uÅ¾ save ir kitus. Prevenciniam ugdymui naudojamos vaikÅ³ amÅ¾iÅ³ atitinkanÄios veiklos formos ir bÅ«dai, Ä¯vairios informavimo priemonÄ—s. LopÅ¡eliuose-darÅ¾eliuose organizuojamos teminÄ—s prevencinÄ—s paskaitos tÄ—vams, susitikimai su psichologais, vyksta bendri renginiai vaikams ir tÄ—vams. Pagrindiniai iÅ¡Å¡Å«kiai, su kuriais susiduria ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigos, stiprindamos vaikÅ³ atsparumÄ… neigiamiems socialiniams reiÅ¡kiniams, yra prastas veiklos koordinavimas, nuoseklumo ir tÄ™stinumo stoka, menkas pedagogÅ³ pasirengimas, neaktyvus Ä¯staigos bendruomenÄ—s nariÅ³, ypaÄ tÄ—vÅ³, Ä¯sitraukimas bei lÄ—Å¡Å³ stygius.