(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Daugelis pacientÅ³ po dantÅ³ implantacijos neatlieka pakankamos individualios burnos higienos dÄ—l netinkamÅ³ Ä¯proÄiÅ³ susiformavimo arba Å¾iniÅ³ trÅ«kumo apie implantÅ³ prieÅ¾iÅ«rÄ… (Abbasi Begum Meer Rownaq Ali ir kt., 2023). DÄ—l Å¡iÅ³ prieÅ¾asÄiÅ³ kaupiasi minkÅ¡tos ir kietos apnaÅ¡os, formuojasi dantenÅ³ uÅ¾degimas, tirpsta alveolinis kaulas. Gali prasidÄ—ti dantÅ³ implanto komplikacijos â€“ perimukozitas ir periimplantitas, todÄ—l gali Ä¯vykti ir dantÅ³ implanto netekimas (Rudeejaraswan ir kt., 2023). Paciento informavimas ir neteisingÅ³ Ä¯proÄiÅ³ keitimas yra labai svarbÅ«s faktoriai dantÅ³ implanto iÅ¡saugojimui. Bendrosios praktikos odontologai teigia, kad jie turi atlikti svarbÅ³ vaidmenÄ¯ priÅ¾iÅ«rint pacientÅ³ su dantÅ³ implantais burnos sveikatÄ…, taÄiau jÅ³ klinikinÄ— praktika ne visada tai patvirtina (Cheung ir kt., 2021). Tyrimai rodo, kad pacientai, kurie burnos prieÅ¾iÅ«rai naudoja tik dantÅ³ Å¡epetÄ—lÄ¯ turi didesnÄ™ rizikÄ… dantÅ³ implantÅ³ komplikacijÅ³ iÅ¡sivystymui, lyginant su tais, kurie naudoja papildomas burnos prieÅ¾iÅ«ros priemones (Hopcraft ir kt., 2021). Tyrimo tikslui atskleisti pasirinktas kokybinis tyrimo metodas â€“ apklausa raÅ¡tu â€“ uÅ¾pildant klausimynÄ…. Taip pat taikytas iÅ¡tyrimas, naudojant supaprastintÄ… OHI-s ir GI indeksus, kuriÅ³ pagalba buvo nustatytos informanto burnos higienos ir dantenÅ³ uÅ¾degimo bÅ«klÄ—s. Atliktame tyrime dalyvavo 10 tyrimo dalyviÅ³. Gauti tyrimo rezultatai rodo, kad Å¾monÄ—ms su dantÅ³ implantais trÅ«ksta informacijos apie individualiÄ… ir profesionaliÄ… burnos higienÄ…. Burnos prieÅ¾iÅ«ros specialistai turÄ—tÅ³ daugiau dÄ—mesio skirti pacientÅ³ instruktavimui. AtsiÅ¾velgiant Ä¯ mokslinius tyrimus matoma, kad informantÅ³ su dantÅ³ implantais burnos higiena yra skirtinga. Kai kurie informantai naudoja papildomas burnos prieÅ¾iÅ«ros priemones, reguliariai lankosi pas burnos prieÅ¾iÅ«ros specialistus, todÄ—l jÅ³ individuali burnos higiena yra gera, o kiti neturi pakankamai motyvacijos skirti daugiau dÄ—mesio burnos higienai.