(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
Socialinio verslo kÅ«rimas yra naujas ir atliepiantis visuomenÄ—s poreikius verslas ne tik Lietuvoje, bet ir uÅ¾sienio Å¡alyse, taÄiau yra dar gana naujas darinys teisinÄ—je sferoje bei tyrimÅ³ praktikoje. Å iame straipsnyje analizuojama teorinÄ— bei praktinÄ— socialinio verslo kÅ«rimo patirtis, socialinio verslo koncepcijos, sampratos, svarbos, poveikio bei socialinio darbo ir socialinio verslo sÄ…sajÅ³ konstruktai. PabrÄ—Å¾tina, kad socialinis verslas neturi vieno, aiÅ¡kaus apibrÄ—Å¾imo ir teisinio reglamentavimo, be to, socialinio verslo koncepcija skiriasi kiekvienoje valstybÄ—je. AtskleidÅ¾iami socialinio verslo kÅ«rimo motyvai: tikÄ—jimas, entuziazmas, idÄ—jiÅ¡kumas, noras dalytis, padÄ—ti, iÅ¡reikÅ¡ti save, ugdyti bendruomenÄ™ / visuomenÄ™ ir pan. Identifikuojama, kad socialiniai verslininkai neretai siekia ne finansinÄ—s naudos, o konstruktyvaus problemÅ³ sprendimo. Reikia paÅ¾ymÄ—ti, kad socialinio verslo konstruktas ribotai Ä¯traukiamas Ä¯ socialinio darbo tyrimus, nors socialinis darbas ir socialinis verslas turi akivaizdÅ¾iai glaudÅ¾ias sÄ…sajas. Straipsnyje pristatomi atlikto kokybinio tyrimo, taikant iÅ¡ dalies struktÅ«ruoto interviu metodÄ… ir naratyvo analizÄ™, rezultatai. Tyrimo tikslas â€“ atskleisti socialinio darbuotojo socialinio verslo kÅ«rimo patirtis. Atliekant tyrimÄ… apklausta socialinÄ— darbuotoja, socialinio verslo Lietuvoje atstovÄ—, kuri pasidalijo savo patirtimi kuriant socialinÄ¯ verslÄ…. Pagrindiniai rezultatai: atskleisti menko teisinio reglamentavimo bei finansavimo keliami iÅ¡Å¡Å«kiai kuriant socialinÄ¯ verslÄ…, Ä¯vairus bendruomenÄ—s / visuomenÄ—s poÅ¾iÅ«ris, ne visada matuojamas socialinis poveikis, taip pat atskleisti iÅ¡Å¡Å«kiai, kurie gali laukti ateityje, bei socialinio darbuotojo patirtys bei vidiniai motyvai, turÄ—jÄ™ Ä¯takos socialinio verslo kÅ«rimui. Tyrimo metu nustatyta, kad socialiniams verslininkams nerimÄ… kelia tarptautiniai ir globaliniai pokyÄiai, teisinis reglamentavimas dÄ—l socialinio verslo perdavimo kitiems asmenims bei dilema dÄ—l kokybinÄ—s ir kiekybinÄ—s socialinio verslo plÄ—tros.