(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2023)
SocialiniÅ³ problemÅ³ gausa yra paskata socialinio darbo plÄ—tojimuisi visame pasaulyje. Socialinio darbo profesija orientuota Ä¯ pagalbÄ… kitiems, paÅ¾eidÅ¾iamoje situacijoje atsidÅ«rusiems Å¾monÄ—ms. TodÄ—l profesinio perdegimo sindromas taip yra labai aktuali problema dirbant socialinio darbo srityje. Socialinio darbuotojo veiklos efektyvumas priklauso nuo daugybÄ—s iÅ¡oriniÅ³ ir vidiniÅ³ veiksniÅ³, o vienu iÅ¡ jÅ³ gali bÅ«ti asmeninÄ—s savybÄ—s. Pervargimas gali labai veikti tiek vidinÄ™, tiek iÅ¡orinÄ™ socialinÄ™ darbuotojo asmenybÄ—s kaitÄ…. Yra iÅ¡skiriamos dvi profesinÄ¯ perdegimÄ… tyrinÄ—janÄios sritys: pirmoji â€“ profesinio perdegimo sÄ…sajos su situaciniais veiksniais, t. y. su darbo, organizaciniais ir profesiniais, kita â€“ profesinio perdegimo sÄ…sajos su individualiais veiksniais, t. y. su Å¾moniÅ³ demografinÄ—mis charakteristikomis bei asmenybÄ—s bruoÅ¾ais. Socialinio darbuotojo veikloje yra daug kasdien patiriamÅ³ veiksniÅ³, galinÄiÅ³ lemti profesinÄ¯ perdegimÄ… â€“ stresas, per didelÄ— darbo apkrova, emociniÅ³ iÅ¡tekliÅ³ iÅ¡eikvojimas, vaidmenÅ³ konfliktas, dalyvavimas sudÄ—tingose situacijose ir pan. Teigiama, jog perfekcionizmas â€“ kaip asmenybÄ—s bruoÅ¾as â€“ taip pat gali skatinti pervargimÄ…, ypaÄ darbuotojams, kuriÅ³ profesinÄ— veikla susijusi su pagalba kitiems: medikams, slaugytojams, socialiniams darbuotojams, pedagogams. Mokslo informacijos Å¡altiniuose perfekcionizmas ir profesinis perdegimas nagrinÄ—jami iÅ¡samiai, o tyrimai atliekami Ä¯vairiose profesinÄ—se srityse â€“ medicinos darbuotojÅ³, mokytojÅ³, sportininkÅ³ ir kt., taÄiau tyrimÅ³ socialinio darbo srityje, susiejanÄiÅ³ perfekcionizmÄ… su profesiniu perdegimu, Lietuvoje nepavyko rasti. Straipsnyje apibrÄ—Å¾iama perfekcionizmo bei profesinio perdegimo samprata, pateikiama tyrimo metodika bei iÅ¡analizuoti statistiniÅ³ tyrimo duomenÅ³ rezultatai. Å io tyrimo tikslas â€“ nustatyti socialinio darbuotojo perfekcionizmo ir profesinio perdegimo sÄ…sajas. Atliktas kiekybinis tyrimas, kuriame dalyvavo 144 socialiniai darbuotojai, dirbantys penkiose Ä¯vairias socialines paslaugas Lietuvoje teikianÄiose Ä¯staigose. Nustatyti statistiÅ¡kai reikÅ¡mingi ryÅ¡iai tarp aukÅ¡tÅ³ standartÅ³ ir nuasmeninimo, aukÅ¡tÅ³ standartÅ³ ir emocinio iÅ¡sekimo, tvarkingumo ir emocinio iÅ¡sekimo, prieÅ¡taringumÅ³ ir nuasmeninimo, prieÅ¡taringumÅ³ ir sumaÅ¾Ä—jusio asmeninio efektyvumo jausmo bei prieÅ¡taringumÅ³ ir emocinio iÅ¡sekimo.