(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2024)
Vekselis, kaip vertybinis popierius, turi nemaÅ¾ai privalumÅ³ lyginant su kitais paskolos santykius Ä¯forminanÄiais dokumentais ir yra gan plaÄiai taikomas. Vekselio universalumÄ… lemia tai, jog vekselis taikomas ir kaip prievolÄ—s Ä¯vykdymo uÅ¾tikrinimo bÅ«das ar kreditavimo bei atsiskaitymo Ä¯rankis. Be to, vekselis, kaip civiliniÅ³ teisiÅ³ objektas, gali bÅ«ti perkamas, parduodamas, Ä¯keiÄiamas, pagal vekselÄ¯ kitaip perduodamos visos teisÄ—s. Vekselio davÄ—jui nevykdant Ä¯sipareigojimÅ³ pagal iÅ¡duotÄ… vekselÄ¯, kreditoriui nereikia kreiptis Ä¯ teismÄ…, o atliekant bÅ«tinus, Ä¯statyme numatytus veiksmus ir laikantis nustatytos tvarkos, vekselis tampa vykdomuoju dokumentu. Tad tinkamas vekselio institutÄ… reglamentuojanÄiÅ³ taisykliÅ³ taikymas yra bÅ«tina sÄ…lyga, jog vekselis bÅ«tÅ³ efektyvus jo turÄ—tojui. Straipsnyje analizuojama vekselio samprata, privalomi reikalavimai vekselio turiniui, formai, vekselio mokÄ—jimo ir pateikimo apmokÄ—ti terminai ir tvarka, trumpai aptariamos vekseliÅ³ rÅ«Å¡ys. Akcentuojama vekselio pateikimo apmokÄ—ti termino svarba, uÅ¾tikrinanti vekselio turÄ—tojo galimybÄ™ pasinaudoti vekselio instituto privalumu, â€“ iÅ¡vengti teisminio proceso dÄ—l neÄ¯vykdyto Ä¯sipareigojimo, o tai uÅ¾tikrina greitesnÄ¯ ir maÅ¾iau iÅ¡laidÅ³ reikalaujantÄ¯ neteisminÄ¯ procesÄ…. Probleminiai klausimai iÅ¡ryÅ¡kinami remiantis aktualia teismÅ³ praktika, kurioje iÅ¡aiÅ¡kintos iÅ¡ vekselio kylanÄiÅ³ reikalavimÅ³ patenkinimo galimybÄ—s vekselio turÄ—tojui vekseliui netekus vertybinio popieriaus statuso, kadangi moksliniÅ³ tyrimÅ³ Å¡iuo klausimu yra maÅ¾ai. Tyrimui atlikti taikyti metodai: teisÄ—s aktÅ³ analizÄ—, teismÅ³ praktikos analizÄ— ir mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—.