(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
VisuomenÄ—s socialiniÅ³ â€“ ekonominiÅ³ teisiÅ³ (interesÅ³) apsauga yra aktuali kiekvienos Å¡iuolaikinÄ—s demokratinÄ—s valstybÄ—s visuomenei. VisuomenÄ—s socialiniÅ³ poreikiÅ³ Ä¯gyvendinamas pozityviosiomis reguliavimo priemonÄ—mis leidÅ¾ia Å¡iÄ… visuomenÄ™ Ä¯vardinti kaip socialinÄ—s rinkos ekonomikos visuomenÄ™. SocialinÄ—s rinkos ekonomikos visuomenÄ—je aukÅ¡Äiau ekonominÄ—s naudos ir efektyvumo principÅ³, iÅ¡keliami Å¾mogaus kaip visuomenÄ—s nario gerovÄ—s bei vieÅ¡ojo intereso Ä¯gyvendinimo prioritetai. Lietuvos Konstitucinis Teismas yra konstatavÄ™s, kad valstybÄ— reguliuodama Å«kinÄ™ veiklÄ…, turi laikytis asmens ir visuomenÄ—s interesÅ³ derinimo principo, uÅ¾tikrinti ir privataus asmens (Å«kinÄ—s veiklos subjekto), ir visuomenÄ—s interesus, siekti ne atskirÅ³ asmenÅ³ gerovÄ—s, bet bÅ«tent bendros tautos gerovÄ—s. PaÅ¾ymÄ—tina, kad esant ekonominei pusiausvyrai, negalima pakelti gyvenimo gerovÄ—s (sprÄ™sti socialiai svarbiÅ³ uÅ¾daviniÅ³) vienai visuomenÄ—s socialinei grupei, neribojant kitos socialinÄ—s grupÄ—s gerovÄ—s, todÄ—l iÅ¡kyla probleminis tyrimo klausimas, kaip nustatytasis valstybinis ekonominÄ—s politikos reguliavimas derina visuomenÄ—s socialinius â€“ ekonominius ir Å«kinÄ—s (verslo) veiklos subjektÅ³ interesus. Tiriant Å¡iÄ… problemÄ… pirmoje straipsnio dalyje analizuojamos valstybinio reguliavimo istorinÄ—s, socialinÄ—s ir ekonominÄ—s prielaidos, Å¡iuolaikinÄ—s demokratinÄ—s visuomenÄ—s interesÅ³ kontekste. Antroje straipsnio dalyje vertinami valstybÄ—s ekonominÄ—s politikos reguliavimo tikslai ir priemonÄ—s. TreÄioje straipsnio dalyje analizuojamos visuomenÄ—s bendro gÄ—rio ir Å«kinÄ—s (verslo) subjektÅ³ interesÅ³ pusiausvyros prielaidos bei vertinami valstybinio ekonominÄ—s politikos reguliavimo pozityvieji ir negatyvieji aspektai. Ä®vykdÅ¾ius uÅ¾sibrÄ—Å¾tÄ… straipsnio tikslÄ… ir iÅ¡keltus uÅ¾davinius, padaryta iÅ¡vada, kad nepaisant nustatytÅ³ fragmentiÅ¡kÅ³ valstybinio reguliavimo veikimo trÅ«kumÅ³, valstybinio reguliavimo sistema yra ta sisteminÄ— pozityvioji priemonÄ—, kuri uÅ¾tikrina ir valstybÄ—s sankcija garantuoja visuomenÄ—s socialiniÅ³ â€“ ekonominiÅ³ interesÅ³ Ä¯gyvendinimÄ….