(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
Straipsnyje analizuojami patyÄiÅ³ kaip socialinio reiÅ¡kinio ypatumai: patyÄiÅ³ samprata, rÅ«Å¡ys, jas skatinantys veiksniai ir prieÅ¾astys bei jÅ³ pasekmÄ—s vaikui. Aptariamas patyÄiÅ³ prevencijos procesas vaikÅ³ globos namuose, aktualizuojant socialinio darbuotojo prevencinÄ—s veiklos galimybes, tarpininko vaidmenÄ¯ socialinio darbo procese. Empiriniu tyrimu atskleidÅ¾iami vaikÅ³ globos namuose dirbanÄiÅ³ socialiniÅ³ darbuotojÅ³ tarpininkavimo vaidmenys patyÄiÅ³ prevencijos procese. Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad globos namuose daÅ¾niausiai pastebima patyÄiÅ³ forma tarp vaikÅ³ yra Å¾odinÄ—s patyÄios, kurios reiÅ¡kiasi prasivardÅ¾iavimu, gÄ…sdinimu ir paÅ¡aipiomis replikomis. Tyrimas taip pat atskleidÄ—, kad patyÄiÅ³ atvejais vaikai daugiausiai pagalbos kreipiasi Ä¯ socialinius darbuotojus. Socialiniai darbuotojai patyÄiÅ³ prevencijos procese daugiausia tarpininkauja pokalbiÅ³ metu.