(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga bei atlikto tyrimo duomenys gali bÅ«ti pritaikyti tobulinant aukÅ¡tosios mokyklos veiklÄ…, siekiant iÅ¡siaiÅ¡kinti studentÅ³ poreikius ir lÅ«kesÄius, norint pasiekti realiÅ³ studijÅ³ rezultatÅ³. Straipsnyje gilinamasi Ä¯ mokymosi nesÄ—kmÄ—s fenomenÄ… Å¡iuolaikinÄ—se studijose, ieÅ¡kant problemos prieÅ¾asÄiÅ³ bei sÄ…sajÅ³ su kitais nepalankias besimokanÄiajam veiksniais. Mokymosi nesÄ—kmÄ—s problema pavojinga ne tik edukacinÄ—je terpÄ—je, mokykloje ar Å¡eimoje. Å is reiÅ¡kinys griauna individo socializacijÄ…, sukelia ateities baimÄ™, agresijÄ…, saviÅ¾udybes. Mokymosi nesÄ—kmÄ—s stabdo asmens saviraiÅ¡kos ir pilietiÅ¡kumo plÄ—tojimÄ…, nes negatyviai veikia fiziologinius, dvasinius pokyÄius, slopina motyvacijÄ… ir paÅ¾angumÄ…. Mokymosi nesÄ—kmÄ—s formuojasi, susiklosÄius grupei nepalankiÅ³ individui aplinkybiÅ³: aplinkos, kuriose gyvenama (triukÅ¡mas, Å¡altis), Å¾mogaus egzistencijos veiksniai (finansinÄ—s problemos, baimÄ— prarasti artimÄ… asmenÄ¯, nenoras atsiskirti nuo Å¡eimos), socialiniai veiksniai (konfliktai su kitais asmenimis), Ä¯sipareigojimai vienÅ³ kitiems (Ä¯vykdymo terminai, perfekcionizmo nuostatos), fiziniai veiksniai (fizinÄ—, psichinÄ—, dvasinÄ— sveikata, maitinimosi, miego Ä¯proÄiai), subjektyvios individo nuostatos (individualus pasaulio, savÄ™s, aplinkos suvokimas). Tyrimo rezultatai leidÅ¾ia daryti iÅ¡vadÄ…, kad besimokantieji, siekiantys aukÅ¡tÅ³ studijÅ³ rezultatÅ³, privalo bendradarbiauti su bendramoksliais, iÅ¡naudoti mokymo Ä¯staigos bei pedagogÅ³ teikiamas galimybes. Mokymo Ä¯staiga privalo uÅ¾tikrinti efektyvÅ³ grÄ¯Å¾tamÄ…jÄ¯ ryÅ¡Ä¯ kaip tiesioginÄ¯ mokymosi kokybÄ—s elementÄ…, kuris uÅ¾tikrina efektyvÅ³ bendradarbiavimÄ… mokymosi procese, taikomÅ³ metodÅ³ modernumÄ… ir Ä¯vairovÄ™, suinteresuotÅ³ Å¡aliÅ³ nuomoniÅ³ derinimÄ….