(untitled) (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2017)
PrieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikas jau turi stiprÅ³ mokymosi poreikÄ¯, taÄiau dar nÄ—ra mokinys, tad vaiko pasiekimai socialinÄ—s kompetencijos aspektu, priklausys ir nuo to, kokius ugdymo/-si metodus taikys pedagogas, kaip suÅ¾adins vaiko norÄ… paÅ¾inti: ar skatins natÅ«raliÄ… vaiko brandÄ…, ar vaiko kompetencijas ugdys atsiÅ¾velgdamas Ä¯ kiekvieno individualumÄ…, polinkius, poreikius ar, paprasÄiausiai, vaiko pasaulÄ¯ pavers organizuotu rengimu mokyklai. PrieÅ¡mokyklinio ugdymo procese taikytini vaikui patrauklÅ«s ugdymo/-si metodai, kurie stiprina vaiko mokymosi motyvacijÄ…, skatina smalsumÄ…, plÄ—toja mÄ…stymo, kÅ«rybiÅ¡kumo gebÄ—jimus, ugdo vaiko charakterÄ¯, atitinka vaiko raidos ypatumus, iÅ¡laisvina vaikÄ… nuo priklausomybÄ—s suaugusiems ir sudaro palankias sÄ…lygas ugdyti/-s kompetencijoms. PedagoginÄ—je praktikoje vis dar vyrauja Ä¯ mokymÄ… orientuoti ugdymo metodai ir siekiama Ä¯ pedagogÄ…, o ne Ä¯ vaikÄ… orientuotÅ³ tikslÅ³. TodÄ—l kyla probleminiai klausimai, kokius socialinÄ—s kompetencijos ugdymo/-si bÅ«dus ir metodus renkasi prieÅ¡mokyklinio ugdymo pedagogai? Kuo socialinÄ—s kompetencijos ugdymas/-is eksperimentais, tyrinÄ—jimais ir atradimais naudingas prieÅ¡mokyklinuko socialinÄ—s kompetencijos plÄ—totei? Kaip daÅ¾nai ugdymo praktikoje taikomi patirtinio ugdymo/-si metodai? PrieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ socialinÄ—s kompetencijos ugdymo/-si tyrinÄ—jimais, eksperimentais, atradimais tyrimas, kuriame dalyvavo Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigose dirbantys prieÅ¡mokyklinio ugdymo pedagogai ir prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ tÄ—vai, vyko 2016 metÅ³ kovo-balandÅ¾io mÄ—nesiais. Taikytas tyrimo metodas â€“ apklausa (raÅ¡tu). Tyrimu atskleista, kiek tÄ—vams ir pedagogams svarbus vaiko socialinÄ—s kompetencijos ugdymas/-is prieÅ¡mokyklinio ugdymo/-si kontekste, kokius bÅ«dus prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ socialinei kompetencijai ugdyti/- is renkasi pedagogai ir kokiems ugdymo metodams prioritetÄ… teikia tÄ—vai, kuo patirtinis ugdymas/-is, naudingas vaiko socialinÄ—s kompetencijos raidai ir prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ socialiniai brandai.