Å eimos nariÅ³, slauganÄiÅ³ paliatyvÅ³ ligonÄ¯ namuose, problemos ir jÅ³ sprendimo galimybÄ—s (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2018)
Straipsnyje analizuojamos Å¡eimos nariÅ³, slauganÄiÅ³ paliatyvÅ³jÄ¯ ligonÄ¯ namuose, problemos ir jÅ³ sprendimo bÅ«dai. Remiantis teorine, paliatyvaus ligonio slaugytojÅ³ vaidmenÅ³, naÅ¡tos, bei problemÅ³ analize, atliktas analitinis, kokybinis Å¡eimos nariÅ³, slauganÄiÅ³ paliatyvÅ³jÄ¯ ligonÄ¯, tyrimas. Lietuvoje vis dar susiduriama su problemomis slaugant paliatyvÅ³jÄ¯ ligonÄ¯ namuose, nes Å¡eimos globÄ—jai (slaugytojai) tampa izoliuoti, praranda socialinius ir darbo Ä¯gÅ«dÅ¾ius. Jiems neuÅ¾tenka kompetencijÅ³ bei gaunamos bendruomenÄ—s slaugytojo pagalbos, jiems bÅ«tinos psichosocialinÄ—s paslaugos bei kvalifikuota pagalba. Tyrimas yra aktualus ir dÄ—l to, kad slaugos problemos vis daÅ¾niau analizuojamos ir vis daugiau dÄ—mesio joms skiriama, taÄiau pagrindinÄ—s problemos iÅ¡lieka tokios paÄios. TodÄ—l reikia Ä¯sigilinti Ä¯ problemos esmÄ™. Analitinio tyrimo (interviu) metu (2017) buvo tiesiogiai bendraujama su tiriamaisiais, gauti duomenys iÅ¡analizuoti taikant turinio analizÄ—s metodÄ…, susisteminti ir aptarti iÅ¡skiriant pagrindines, vis dar egzistuojanÄias, problemas. Tyrime dalyvavo 5 tiriamieji. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, jog respondentÅ³ vaidmenys kinta priklausomai nuo situacijos Å¡eimoje. Ligos atveju vaidmenys Å¡eimoje daÅ¾nai keiÄiasi priklausomai nuo turimÅ³ resursÅ³, Å¡eimos ankstesnÄ—s patirties. Moterys Å¡eimoje daÅ¾niau identifikuojamos kaip slaugytojos. ProblemÅ³ analizÄ—, slaugantys paliatyvÅ³ ligonÄ¯ namuose, leido iÅ¡skirti Å¡ias problemas: fizines, psichologines, materialines ir socialines. Å eimos nariai kenÄia dÄ—l socialinÄ—s atskirties, patiria nuolatinÄ¯ psichologinÄ¯ nuovargÄ¯ ir stresÄ…, o tai sukelia depresijÄ…. LigoniÅ³ prieÅ¾iÅ«ra reikalauja daug fiziniÅ³ jÄ—gÅ³ ir sudaro sÄ…lygas slaugantiesiems patirti traumas. Pakinta santykiai tarp slauganÄiÅ³jÅ³ ir ligonio, tai sukelia nuolatinÄ™ psichologinÄ™ Ä¯tampÄ…. Atskleistos Å¡eimos nariÅ³ problemos leido iÅ¡skirti Å¡ias sprendimo galimybes, slaugant paliatyvÅ³ ligonÄ¯ namuose: paslaugÅ³ Ä¯ namus organizavimo Ä¯vairovÄ—s ir psichologiniÅ³ Å¾iniÅ³, daugiau pagalbos iÅ¡ sveikatos ir slaugos Ä¯staigÅ³.