Prostatos bioptato ilgio sÄ…sajos su prostatos vÄ—Å¾io aptikimo daÅ¾niu (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2018)
Prostatos vÄ—Å¾io diagnozei nustatyti prostatos audinio mÄ—giniai imami atliekant transrektalinÄ™ prostatos biopsijÄ…. SkirtingÅ³ autoriÅ³ duomenimis, tokiu bÅ«du iÅ¡ skirtingÅ³ prostatos vietÅ³ imama nuo 4 iki 30 bioptatÅ³. Teigiama, kad prostatos bioptato ilgis yra veiksnys, lemiantis prostatos vÄ—Å¾io aptikimÄ… bei yra esminis prostatos biopsijos kokybÄ—s rodiklis nors Jeong ir kt. (2015) teigia, kad prostatos bioptato ilgis neturi didelÄ—s reikÅ¡mÄ—s prostatos vÄ—Å¾iui aptikti. Å iuo tyrimu siekiama atskleisti sÄ…sajas tarp prostatos adatiniÅ³ biopsijÅ³ ilgio ir vÄ—Å¾io diagnozÄ—s. Analizuoti 345-iÅ³ pacientÅ³, kuriems buvo paimta po 8 adatines prostatos biopsijas atvejai. Tyrimo metu iÅ¡matuoti 2760-Å¡iÅ³ adatiniÅ³ biopsijÅ³ ilgiai. 1 atvejo 8 adatiniÅ³ biopsijÅ³ ilgiÅ³ suma buvo nuo 30 iki 156 mm. Siekiant susieti adatiniÅ³ biopsijÅ³ ilgÄ¯ su vÄ—Å¾io aptikimo daÅ¾niu, adatinÄ—s biopsijos pagal ilgÄ¯ buvo suskirstytos Ä¯ 7 grupes: pirmai grupei priskirtos biopsijos, kuriÅ³ bendras ilgis buvo nuo 30 iki 59 mm, antrai grupei priskirtos 60 - 69 mm ilgio adatinÄ—s biopsijos, treÄiai grupei - 70 - 79 mm, ketvirtai grupei - 80 â€“ 89 mm, penktai grupei - 90 - 99 mm, Å¡eÅ¡tai grupei - 100 - 109 mm, septintai grupei 110 ir daugiau mm ilgio adatinÄ—s prostatos biopsijos. Kiekvienoje grupÄ—je buvo skaiÄiuojamas adenokarcinomÅ³ aptikimo daÅ¾nis. Nustatyta adenokarcimos diagnozÄ— - bioptato vidutinis ilgis 80,5Â±1,4 mm. Nustatyta PIN diagnozÄ— - bioptato vidutinis ilgis 81,2Â±2,9 mm. Nustatyta adenokarcinomos Ä¯tarimo diagnozÄ— - bioptato vidutinis ilgis 90,0Â±9,5 mm. Nustatyta gerybinio prostatos audinio diagnozÄ— - bioptato vidutinis ilgis - 79,1Â±1,2 mm. Skirtumai tarp skirtingÅ³ diagnoziÅ³ bioptatÅ³ ilgiÅ³ vidurkiÅ³ statiÅ¡kai nereikÅ¡mingi. Gautas reikÅ¡mingumo lygmuo -p>0,05. IÅ¡vada. Atlikus Å¡Ä¯ tyrimÄ… nustatyta, kad prostatos bioptato ilgis neturi didelÄ—s reikÅ¡mÄ—s prostatos vÄ—Å¾iui aptikti p>0,05.