DIAFRAGMINIO KVÄ–PAVIMO LAVINIMO POVEIKIS SÄ–DIMÄ„ DARBÄ„ DIRBANÄŒIÅ² Å½MONIÅ² APATINÄ–S NUGAROS DALIES SKAUSMUI MAÅ½INTI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2018)
Tyrimo tikslas â€“ Ä¯vertinti diafragminio kvÄ—pavimo lavinimo poveikÄ¯ sÄ—dimÄ… darbÄ… dirbanÄiÅ³ Å¾moniÅ³ apatinÄ—s nugaros dalies skausmui maÅ¾inti. Tyrimo metu buvo siekiama palyginti tiriamÅ³jÅ³ juosmeninÄ—s stuburo dalies skausmÄ…, diafragmos aktyvumÄ…, juosmeninÄ—s stuburo dalies mobilumÄ…, apatinÄ—s nugaros dalies skausmo ir negalios rodiklius prieÅ¡ ir po kineziterapijos, Ä¯vertinti gautÅ³ rezultatÅ³ funkcinius ryÅ¡ius. Tyrime dalyvavo 12 sÄ—dimÄ… darbÄ… dirbanÄiÅ³ Å¾moniÅ³, kurie skundÄ—si apatinÄ—s nugaros dalies skausmu. Tirimieji buvo pasirinkti netikimybiniu tiksliniu atrankos bÅ«du ir suskirstyti Ä¯ dvi grupes. I grupei taikyti stabilumo, tempimo pratimai, II â€“ stabilumo, tempimo ir diafragminio kvÄ—pavimo pratimai. Tyrimo metodai: anketavimas (Roland â€“Morris klausimynas), testavimas (SAS, diafragmos aktyvumo vertinimas naudojant aparatÄ… â€“ pneumotonometrÄ… â€žMicro RPMâ€œ, juosmeninÄ—s stuburo dalies mobilumo vertinimas naudojant Å oberio testÄ…), statistinÄ— duomenÅ³ analizÄ—. Po kineziterapijos gautas I ir II grupiÅ³ skausmo, diafragmos aktyvumo bei negalios ir skausmo rodikliÅ³ pagerÄ—jimas. II grupÄ—s tyriamÅ³jÅ³ skausmo, diafragmos aktyvumo Rolland-Moris rezultatai gauti geresni lyginant su I grupÄ—s rezultatais. Tyrimas parodÄ—, kad atlikti stabilizavimo pratimai kartu su diafragminiais kvÄ—pavimo pratimais turÄ—jo didesnÄ¯ poveikÄ¯ funkciniams rodikliÅ³ rezultatams nei vien tik stabilumo ir tempimo pratimai.