PAAUGLIÅ² POÅ½IÅªRIS Ä® GYVENSENÄ„ IR SVEIKATOS PATIKRÄ„ (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Straipsnyje atskleidÅ¾iamas paaugliÅ³ poÅ¾iÅ«ris Ä¯ savo sveikatÄ… ir gyvensenÄ…, bendrosios praktikos slaugytojos vykdomÄ… profilaktinÄ¯ sveikatos tikrinimÄ… ir teikiamÄ… informacijÄ… sveikatos stiprinimo klausimais. Taikomas kiekybinis tyrimas â€“ apklausa raÅ¡tu. Tyrime dalyvavo 829 respondentai, 16 â€“ 19 metÅ³ amÅ¾iaus gimnazistai (493 merginos ir 309 vaikinai). Tyrimo rezultatai parodÄ—, kad 16 â€“ 19 metÅ³ amÅ¾iaus paaugliai savo sveikatÄ… vertina â€žgeraiâ€œ arba â€žlabai geraiâ€œ, taÄiau skundÅ¾iasi Ä¯vairiais negalavimais. Ne visi paaugliai linkÄ™ rÅ«pintis savo mityba, jÅ³ fizinÄ— veikla yra nepakankama. Dauguma paaugliÅ³ yra bandÄ™ rÅ«kyti ar rÅ«ko kasdien bei vartoja alkoholinius gÄ—rimus, daugiau nei pusÄ— nurodÄ—, kad nerÅ«ko elektroniniÅ³ cigareÄiÅ³ ir nÄ—ra vartojÄ™ psichoaktyviÅ³jÅ³ medÅ¾iagÅ³. Tik pusÄ— bendruomenÄ—s slaugytojÅ³ privalomas sveikatos patikros procedÅ«ras bei tyrimus atliko pagal visus reikalavimus. Dauguma slaugytojÅ³ nesuteikÄ— paaugliams informacijos sveikatos ir sveikos gyvensenos klausimais.