4–5 METŲ VAIKŲ AGRESIJOS BŪDAI IR JŲ KOREGAVIMO GALIMYBĖS IKIMOKYKLINIO UGDYMO ĮSTAIGOJE (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Straipsnyje pateikiama mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga, nagrinÄ—janti 4â€“5 m. vaikÅ³ agresijos apraiÅ¡kas, situacijas, koregavimo bÅ«dus bei pateikiama atlikto tyrimo rezultatÅ³ analizÄ—. Straipsnyje pateikiami apibendrinimai bei iÅ¡vados gali bÅ«ti pritaikyti tobulinant ikimokyklinio ugdymo Ä¯staigos veiklÄ…, siekiant iÅ¡siaiÅ¡kinti vaikÅ³ agresijos problemos esmÄ™ bei ieÅ¡kant efektyviausiÅ³ bendradarbiavimo galimybiÅ³ su tÄ—vais, susidurianÄiais su vaikÅ³ agresijos reiÅ¡kiniu. Remiantis tyrimo rezultatais, pateikiamos rekomendacijos, kaip atpaÅ¾inti vaiko agresijÄ…, kaip Å¡Ä¯ reiÅ¡kinÄ¯ koreguoti, Å¡velninti problemines situacijas ugdymo Ä¯staigose ir Å¡eimoje. Tyrime taikyti mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—s, apklausos raÅ¡tu bei stebÄ—jimo metodai. Tyrimas atskleidÄ—, kad naudingi Å¾aidimai, kuriÅ³ metu vaikai gali iÅ¡sakyti savo nuomonÄ™, papasakoti, kas juos slegia ir tokie Å¾aidimai, kuriÅ³ metu vaikai gali iÅ¡reikÅ¡ti savo agresijÄ…. TÄ—vai ir pedagogai laikosi skirtingo poÅ¾iÅ«rio Ä¯ vaiko agresyvumÄ…, todÄ—l nÄ—ra linkÄ™ bendradarbiauti vieni su kitais, taigi iÅ¡kyla aktualus pedagoginio bendradarbiavimo tarp Å¡eimos ir ugdymo Ä¯staigos klausimas.