SAUSO MEDAUS PANAUDOJIMAS KEPINIÅ² GAMYBOJE, Ä®TAKA KOKYBEI IR MAISTINEI VERTEI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Darbe atlikta duonos, pyrago kepiniÅ³ (bandeliÅ³, keksiukÅ³) gamyba, receptÅ«roje 50 ir 100 % cukraus keiÄiant sausu medumi, tirta sauso medaus Ä¯taka bandeliÅ³ jusliniams rodikliams, drÄ—gnio, rÅ«gÅ¡tingumo, akytumo, savitojo tÅ«rio ir nudÅ¾iÅ«vimo kitimui. Juslinio tyrimo rezultatai parodÄ—, kad sauso medaus naudojimas geriausiai pasitvirtino keksiukuose, kadangi cukraus kiekÄ¯ produkte galima sumaÅ¾inti 3â€“3,5 karto, o saldumo pojÅ«tis sumaÅ¾Ä—ja neÅ¾ymiai, kepinys Ä¯gauna medaus skonÄ¯, o pagal bendrÄ… Ä¯spÅ«dÄ¯ (1â€“3 balÅ³ ribose) Ä¯vertintas gerai (2,0 balai).PrasÄiausiai jusliÅ¡kai Ä¯vertinti bandeliÅ³ mÄ—giniai, kuriÅ³ receptÅ«roje visas cukrus pakeistas sausu medumi. Å iuose bandeliÅ³ mÄ—giniuose trÅ«ksta saldumo, bÅ«dingas didesnis rÅ«gÅ¡tingumas, bendras Ä¯spÅ«dis Ä¯vertintas 1,6 balo. Vertinant kepiniÅ³ tekstÅ«ros savybes, sausas medus Å¡iek tiek maÅ¾ino keksiukÅ³ poringumÄ…, didino kepinio sukritimo ir trapumo savybes ir neturÄ—jo Ä¯takos duonos tekstÅ«ros savybiÅ³ kitimui. Atlikus maistingumo ir energinÄ—s vertÄ—s skaiÄiavimus, angliavandeniÅ³ kiekis kontroliniame ir tiriamuose mÄ—giniuose nesikeiÄia, taÄiau cukraus kiekÄ¯ keksiukuose galima sumaÅ¾inti nuo 36 g iki 10 g/100 g produkto, bandelÄ—se galima sumaÅ¾inti nuo 14 g iki 6 g/100 g produkto, duonoje 5 g/100 g produkto, beveik nekeiÄiant produkto jusliniÅ³ savybiÅ³. Sausas medus neÅ¾ymiai didino keksiukÅ³ ir bandeliÅ³ drÄ—gnio vertes, maÅ¾ino keksiukÅ³ savitojo tÅ«rio vertes, neÅ¾ymiai padidino duonos ir bandeliÅ³ rÅ«gÅ¡tingumo vertes. Sauso medaus kiekio padidinimas kepiniuose beveik neturi Ä¯takos kepiniÅ³ nudÅ¾iÅ«vimui, nes laikant kepinius 4 paras nustatytas nudÅ¾iÅ«vimo sumaÅ¾Ä—jimas tik 1â€“2 %.