MANUALINIÅ² IR APARATINIÅ² KOSMETINIÅ² PROCEDÅªRÅ² KOMPLEKSO POVEIKIS MOTERS KÅªNO KOMPOZICIJOS RODIKLIÅ² KAITAI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
XXI amÅ¾iuje vyraujantis â€žkÅ«no kultasâ€œ skatina domÄ—tis idealiomis kÅ«no proporcijomis, sveika gyvensena ir bÅ«dais siekti tobulos iÅ¡vaizdos. KÅ«no kompozicija â€“ tai metodas, padedantis iÅ¡siaiÅ¡kinti, iÅ¡ ko ir kokios procentinÄ—s dalies yra sudarytas bendras Å¾mogaus kÅ«nas (MastaviÄiÅ«tÄ— ir kt., 2011). Tinkama kÅ«no sudÄ—ties analizÄ— reikalauja tikslaus kÅ«no sudÄ—ties klasifikavimo pagal skirtingas kÅ«no sudedamÅ³jÅ³ daliÅ³ funkcijas. TodÄ—l yra iÅ¡skiriami skirtingi kÅ«no arba sekcijos modeliai. Vertinant kÅ«no kompozicijÄ… audiniÅ³ sistemos lygmeniu, rodikliai skiriami Ä¯ riebalÅ³ masÄ™ ir masÄ™ be riebalÅ³. RiebalinÄ—s masÄ—s rodikliai skirstomi Ä¯ bendrÄ… kÅ«no riebalÅ³ masÄ—s procentinÄ™ dalÄ¯ ir visceraliniÅ³ riebalÅ³ masÄ™. Analizuojama kÅ«no masÄ— be riebalÅ³ â€“ tai Å¾mogaus kÅ«no komponentai: raumenys, kaulai ir vanduo. RaumenÅ³ masÄ—s rodmenis sudaro griauÄiÅ³ raumenys, lygieji raumenys ir vandens koncentracija, esanti raumenyse. KÅ«no skysÄiai skirstomi Ä¯ bendrÄ… kÅ«no skysÄiÅ³ kiekÄ¯, ekstralÄ…stelinÄ¯ vandens kiekÄ¯ ir intralÄ…stelinÄ¯ vandens kiekÄ¯. KÅ«no sudÄ—ties analizÄ— suteikia galimybÄ™ stebÄ—ti bendrÄ… kaulÅ³ masÄ™. Å½velgiant Ä¯ moters kÅ«no estetines problemas per kÅ«no kompozicijos rodikliÅ³ prizmÄ™, riebalus, raumenis bei kÅ«no skysÄius galima koreguoti kosmetologinÄ—mis manualinÄ—mis ir aparatinÄ—mis procedÅ«romis. ManualiniÅ³ ir aparatiniÅ³ procedÅ«rÅ³ kompleksinis kursas buvo skirtas paveikti riebalinÄ¯ audinÄ¯ ir stebÄ—ti, kaip kinta tiriamosios viso kÅ«no sudÄ—ties rodikliai, nekeiÄiant gyvenimo sÄ…lygÅ³. Atlikus manualiniÅ³ ir aparatiniÅ³ kosmetiniÅ³ procedÅ«rÅ³ komplekso kursÄ… ir iÅ¡analizavus gautus matavimÅ³ rezultatus, atliktus su â€žTanitaâ€œ kÅ«no masÄ—s analizatoriumi, centimetrine juostele, gauti teigiami rezultatai. PrieÅ¡ procedÅ«rÅ³ kursÄ… atlikta kÅ«no masÄ—s analizÄ— ir nustatytas didelis riebalinÄ—s masÄ—s kiekis, kuris po procedÅ«rÅ³ kurso sumaÅ¾Ä—jo, skysÄiÅ³ kiekis kÅ«ne buvo nepastovus ir kintantis, kÅ«no masÄ— be riebalÅ³ padidÄ—jo. Ä®vertinant gautus centimetrinÄ—s juostelÄ—s matavimo rodiklius matomi netolygÅ«s kÅ«no apimÄiÅ³ pokyÄiai, taÄiau nustatyta, kad apimtys sumaÅ¾Ä—jo. Pasiektas optimalus rezultatas juosmens srityje.