SOCIALINIÅ² PASLAUGÅ², TEIKIAMÅ² NEPILNAMETÄ–MS MAMOMS LIETUVOJE, YPATUMAI (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2019)
Socialinis darbas su nepilnametÄ—mis mamomis yra reikÅ¡mingas tiek visuomenei, tiek paÄiai paauglei mamai. Socialinis darbuotojas teikia socialines paslaugas, kurios padeda jaunai mamai integruotis su vaiku Ä¯ visuomenÄ™. Straipsnio tikslas â€“ iÅ¡analizuoti socialiniÅ³ paslaugÅ³, teikiamÅ³ nepilnametÄ—ms mamoms Lietuvoje, ypatumus. Tyrime dalyvavo 6 socialinÄ—s darbuotojos, Ä¯gijusios socialinio darbo profesijÄ… bei turinÄios darbinÄ—s patirties teikiant socialines paslaugas nepilnametÄ—ms mamoms, ir 6 mamos, kurios pirmojo vaiko susilaukÄ— bÅ«damos nepilnametÄ—s. Tyrimo duomenÅ³ analizÄ— atskleidÄ—, kad socialinÄ—s paslaugos atitinka nepilnameÄiÅ³ mamÅ³ poreikius ir interesus. TaÄiau tai daÅ¾nai priklauso nuo nepilnametÄ—s mamos savarankiÅ¡kumo, nes savarankiÅ¡kesnÄ—ms nepilnametÄ—ms mamoms teikiamos socialinÄ—s paslaugos atitinka poreikius ir interesus, o maÅ¾iau savarankiÅ¡koms nepilnametÄ—ms mamoms, kurios Ä¯pratusios, kad viskas uÅ¾ jas padaroma vyresniÅ³ giminaiÄiÅ³, teikiamos socialinÄ—s paslaugos iÅ¡ dalies atitinka poreikius ir interesus. Analizuojant paslaugÅ³ prieinamumÄ… nepilnametÄ—ms mamoms, iÅ¡siaiÅ¡kinta, kad socialinÄ—s paslaugos ne visuomet yra prieinamos klientÄ—ms.