KLAIPÄ–DOS REGIONE DIRBANÄŒIÅ² BURNOS HIGIENISTÅ² NAUDOJAMÅ² PRIEMONIÅ², PADEDANÄŒIÅ² SUMAÅ½INTI DARBO APLINKOS VEIKSNIÅ² DAROMÄ„ Å½ALÄ„ SVEIKATAI, EFEKTYVUMAS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2020)
Viso pasaulio odontologijos specialistai patiria tuos paÄius jÅ³ profesijai bÅ«dingus sveikatos nusiskundimus, pavyzdÅ¾iui, peÄiÅ³ juostos, nugaros, rankÅ³ skausmus, akiÅ³ nuovargÄ¯. Nerimas, stresas ir fizinis nuovargis taip pat daÅ¾nai patiriami tarp burnos sveikatos specialistÅ³. Patys pagrindiniai burnos higienistÅ³ nusiskundimai yra susijÄ™ su kaulÅ³ â€“ raumenÅ³ sistemos sutrikimais, akiÅ³ Ä¯tampa, stresu, patiriamu dÄ—l Ä¯tempto grafiko. TyrimÅ³, kurie atskleistÅ³ bÅ«tent burnos higienistÅ³ patiriamÄ… darbo aplinkos poveikÄ¯ sveikatai, trÅ«ksta tiek Lietuvoje, tiek uÅ¾sienio Å¡alyse. Å iame kiekybiniame tyrime, naudojant internetinÄ—s apklausos metodÄ…, buvo iÅ¡siaiÅ¡kinti pagrindiniai burnos higienistÅ³ sveikatos nusiskundimai, jÅ³ ergonomikos Å¾inios ir jÅ³ taikymas darbo aplinkoje, priemoniÅ³, naudojamÅ³ darbo aplinkos veiksniÅ³ kenksmingo poveikio prevencijai, efektyvumas. Tyrimas atliktas, platinant nuorodÄ… Ä¯ klausimynÄ… tiesiogiai burnos higienistams, dirbantiems KlaipÄ—dos regione, taip uÅ¾tikrinant, kad tyrime dalyvavo bÅ«tent tie asmenys, kuriems jis ir buvo skirtas. Ä® tyrimo imtÄ¯ galÄ—jo patekti visi dirbantys praktinÄ¯ burnos higienisto darbÄ… KlaipÄ—dos regione. Klausimynas sudarytas tyrimo autoriÅ³, Ä¯traukiant ir standartinio Å¡iaurÄ—s klausimyno (Standard Nordic Questionnaire) klausimus, siekiant iÅ¡siaiÅ¡kinti, kokius kaulÅ³-raumenÅ³ sistemos nusiskundimus patiria burnos higienistai 12 mÄ—nesiÅ³ ir 7 dienÅ³ laikotarpiais. Rezultatai parodÄ—, kad burnos higienistai gerai iÅ¡mano ergonomikos taisykles ir jÅ³ taikymÄ… darbo aplinkoje, bet ne visi naudojasi priemonÄ—mis, padedanÄiomis sumaÅ¾inti darbo aplinkos veiksniÅ³ poveikÄ¯ sveikatai, todÄ—l jau net jaunesni nei 27 metÅ³ amÅ¾iaus burnos higienistai patiria kaulÅ³- raumenÅ³ sistemos sutrikimÅ³, kurie su amÅ¾iumi tik daÅ¾nÄ—ja. BalninÄ— kÄ—dÄ—, optika su didinamaisiais lÄ™Å¡iais ir treniruotÄ—s 2 kartus per savaitÄ™ yra efektyvios prevencinÄ—s priemonÄ—s, naudojamos burnos higienistÅ³, nes tie, kurie jas taiko, patiria maÅ¾iau sveikatos sutrikimÅ³ uÅ¾ tuos, kurie jÅ³ netaiko.