STUDENTÅ² IR DÄ–STYTOJO BENDRADARBIAVIMAS â€“ SAVARANKIÅ KO MOKYMOSI KONTEKSTE (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2020)
Å iuolaikinÄ—ms aukÅ¡tojo mokslo studijoms keliamas reikalavimas â€“ telkti dÄ—mesÄ¯ ne Ä¯ atskirÅ³ disciplinÅ³ Å¾inias ir gebÄ—jimus, bet Ä¯ integralius gebÄ—jimus, kurie apimtÅ³ kelias disciplinas, atlieptÅ³ visuomenÄ—s pilietiÅ¡kumÄ… ir Ä¯sidarbinimo poreikius ir bÅ«tÅ³ orientuotos Ä¯ ateitÄ¯. Å½ymima svarba, kad asmens studijÅ³ metu Ä¯gyti gebÄ—jimai Ä¯galintÅ³ ne tik prisitaikyti prie vis sparÄiau kintanÄiÅ³ darbo rinkos sÄ…lygÅ³, bet ir leistÅ³ patiems tapti pokyÄiÅ³ iniciatoriais, kurti inovacijas, skatinti kÅ«rybiÅ¡kumÄ…, plÄ—toti nuolatinÄ¯ mokymÄ…si ir stiprinti Lietuvos verslumÄ…. Siekiant atliepti Å¡iandienos pasaulio reikmes, Kauno kolegijoje Verslo fakultete Ä¯diegta modulinÄ— studijÅ³ sandara, kuri pagrÄ¯sta studentÅ³ savarankiÅ¡ku mokymusi ir atskirÅ³ disciplinÅ³ integralumu, glaudÅ¾iai bendradarbiaujant studentams ir dÄ—stytojams. Å iame straipsnyje analizuojamas studentÅ³ ir dÄ—stytojÅ³ bendradarbiavimo kontekstas, koncentruojant dÄ—mesÄ¯ Ä¯ studentÅ³ gebÄ—jimÅ³ plÄ—tros ypatumus. Keliamas probleminis klausimas: kaip vyksta studentÅ³ ir dÄ—stytojÅ³ bendradarbiavimas savarankiÅ¡ko mokymosi atvejais, siekiant studijÅ³ programose iÅ¡keltÅ³ studijÅ³ rezultatÅ³? Tyrimui atlikti pasitelkta studentÅ³ refleksijÅ³ analizÄ—, taikant turinio analizÄ—s metodÄ…. Tyrimo metu gauti radiniai patvirtino, kad studentai geba dirbti komandoje, yra atsakingi uÅ¾ visos komandos darbÄ… ir Ä¯Å¾velgia kokiÅ³ gebÄ—jimÅ³ stokoja bei numato, kÄ… reikÄ—tÅ³ tobulinti.