HIBRIDINIÅ² Å ERMUKÅ NIÅ² VAISIÅ² KOKYBINIÅ² RODIKLIÅ² POKYÄŒIAI LAIKYMO METU (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Paprastojo Å¡ermukÅ¡nio (Sorbus aucuparia L.) hibridai su Aronia, Malus, Mespilus, Pyrus rÅ«Å¡imis atsparÅ«s Å¡alÄiams, vaisiai pasiÅ¾ymi bioaktyviÅ³ junginiÅ³ gausa, bet retai vartojami maistui dÄ—l jÅ³ kartoko skonio. Tirta â€žAngriâ€œ, â€žAlaja Krupnajaâ€œ, â€žBurkaâ€œ, â€žBusinkaâ€œ, â€žGranatnajaâ€œ, â€žKonzentraâ€œ, â€žNeveÅ¾inskajaâ€œ, â€žPlaÄialapisâ€œ, â€žSorbinkaâ€œ, â€žTitanâ€œ veisliÅ³ Å¡ermukÅ¡niÅ³ vaisiÅ³ kokybiniai rodikliai iÅ¡ karto po derliaus nuÄ—jimo, po 2 mÄ—n. ir 4 mÄ—n. laikymo buitiniame Å¡aldiklyje esant -18ÂºC. Bendras polifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis, flavonoidÅ³ kiekis nustatytas UV/RÅ  spektrofotometrijos metodu. Titruojamas rÅ«gÅ¡tingumas ir askorbo rÅ«gÅ¡ties kiekis nustatytas titrimetrijos metodu. Tirpios sausosios medÅ¾iagos nustatytos refraktometrijos metodu. PolifenoliniÅ³ junginiÅ³ kiekis Å¡vieÅ¾iÅ³ vaisiÅ³ ekstraktuose kinta nuo 435,3 mg/100 g â€žBusinkaâ€œ iki 911,3 mg/100 g â€žBurkaâ€œ. Per 4 laikymo mÄ—n. jis sumaÅ¾Ä—jo atitinkamai 8,36 ir 9,56 %. Bendras flavonoidÅ³ kiekis Å¡vieÅ¾iÅ³ Å¡ermukÅ¡niÅ³ vaisiÅ³ ekstraktuose svyruoja nuo 259,5 mg/100 g â€žBusinkaâ€œ iki 510,7 mg/100 g â€žBurkaâ€œ. Per 4 mÄ—n. didÅ¾iausias flavonoidÅ³ kiekio sumaÅ¾Ä—jimas (58,8 %) nustatytas â€žBusinkaâ€œ, o maÅ¾iausias â€“ 27,1 % â€“ â€žBurkaâ€œ veislÄ—s vaisiÅ³ ekstrakte. Askorbo rÅ«gÅ¡ties kiekiai Å¡vieÅ¾iÅ³ vaisiÅ³ ekstraktuose svyruoja nuo 32,0 mg/100 g â€žGranatnajaâ€œ iki 130,2 mg/100 g - â€žNeveÅ¾inskajaâ€œ. Po 2 mÄ—nesiÅ³ sumaÅ¾Ä—jo 16,4 %, o po 4 mÄ—n. dar sumaÅ¾Ä—jo vidutiniÅ¡kai 23,1 %. DidÅ¾iausi rÅ«gÅ¡ÄiÅ³ junginiÅ³ kiekiai nustatyti Å¡vieÅ¾iuose vaisiuose â€“ nuo 1,4 % â€žTitanâ€œ iki 3,9 % â€žNeveÅ¾inskajaâ€œ. Po 2 mÄ—n. laikymo sumaÅ¾Ä—jo visuose tirtuose mÄ—giniuose vidutiniÅ¡kai 18 %. Po 4 mÄ—n. laikymo rodiklis dar sumaÅ¾Ä—jo vidutiniÅ¡kai 5,9 %. Daugiausia tirpiÅ³ sausÅ³jÅ³ medÅ¾iagÅ³ sukaupÄ— Å¡vieÅ¾iÅ³ Å¡ermukÅ¡niÅ³ â€žAngriâ€œ, â€žNevÄ—Å¾inskajaâ€œ ir â€žKonzentraâ€œ (po 24 %) veisliÅ³ vaisiai, maÅ¾iausia â€žSorbinkaâ€œ â€“ 13 %. Po 2 mÄ—n. laikymo tirpiÅ³jÅ³ sausÅ³ medÅ¾iagÅ³ kiekis nepakito â€žGranatnajaâ€œ, â€žAla Krupnajaâ€œ ir â€žSorbinkaâ€œ veisliÅ³ vaisiuose, didÅ¾iausi pokyÄiai â€“ 20 % - nustatyti â€žBurkaâ€œ veislÄ—s vaisiuose. Per kitus 2 laikymo mÄ—nesius tirpiÅ³ sausÅ³jÅ³ medÅ¾iagÅ³ kiekis sumaÅ¾Ä—jo daugiau â€“ nuo 7,1 % â€žAlaja Krupnajaâ€œ iki 28,6 proc. â€žKonzentraâ€œ. Nors konservavimas Å¡alÄiu â€“ vienas geriausiÅ³ ir patikimiausiÅ³ bÅ«dÅ³ saugoti vaisius nuo gedimo, laikant juos Å¡aldiklyje, bioaktyviÅ³ junginiÅ³ kiekis ir maistinÄ— vertÄ— maÅ¾Ä—ja.