SKIRTINGO DÅ½IOVINIMO BÅªDO DARÅ½OVIÅ² MILTELIÅ², KAIP NATÅªRALAUS NITRITO Å ALTINIO, PANAUDOJIMAS Å ALTAI RÅªKYTÅ² DEÅ RÅ² GAMYBOJE (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Tyrimo tikslas buvo Ä¯vertinti skirtingo dÅ¾iovinimo bÅ«do darÅ¾oviÅ³ milteliÅ³, kaip nitrito alternatyvos, Ä¯takÄ… Å¡altai rÅ«kytÅ³ deÅ¡rÅ³ kokybinÄ—ms ir juslinÄ—ms savybÄ—ms. Buvo tiriamos 7 Å¡altai rÅ«kytos deÅ¡ros: K (kontrolinis su nitritine druska), LB (su druska ir 1 % liofilizuotÅ³ burokÄ—liÅ³ milteliÅ³), DB (su druska ir 1 % dÅ¾iovintÅ³ burokÄ—liÅ³ milteliÅ³), LR (su druska ir 1 % liofilizuotÅ³ ridikÄ—liÅ³ milteliÅ³), DR (su druska ir 1 % dÅ¾iovintÅ³ ridikÄ—liÅ³ milteliÅ³), LP (su druska ir 1 % liofilizuotÅ³ porÅ³ milteliÅ³) ir DP (su druska ir 1 % dÅ¾iovintÅ³ porÅ³ milteliÅ³).Liofilizuoti ir dÅ¾iovinti darÅ¾oviÅ³ milteliai (burokÄ—liai ir ridikÄ—liai) gali bÅ«ti naudojami deÅ¡rÅ³ pramonÄ—je kaip natrio nitrito alternatyva. TurÄ—jo Ä¯takos deÅ¡rÅ³ pH ir drÄ—gmÄ—s kiekio maÅ¾Ä—jimui. Pagrindinis neigiamas rodiklis â€“ tai pigmento intensyvumas bei spalvos kitimas dÄ—l betalaino poveikio. Taip pat gaminiai su burokÄ—liÅ³ ir ridikÄ—liÅ³ milteliÅ³ priedas pasiÅ¾ymÄ—jo geriausiomis juslinÄ—mis savybÄ—mis, kÄ… patvirtina vartotojÅ³ priimtinumo testas.Blogiausiomis savybÄ—mis pasiÅ¾ymÄ—jo porÅ³ milteliai kaip vertinant kokybinius rodiklius (maÅ¾iausias drÄ—gmÄ—s kiekio maÅ¾Ä—jimas ir Å¾enklus pH svyravimai), taip ir juslinius rodiklius (vartotojÅ³ priimtinumas prasÄiausias).TaÄiau norint Å¡iuos priedus taikyti maisto pramonÄ—je reikia daugiau atlikti kokybiniÅ³, jusliniÅ³ ir mikrobiologiniÅ³ tyrimÅ³.