STEREOFOTOGRAMETRINIO MATAVIMO METODÅ² TAIKYMAS PASTATÅ² KARTOGRAFAVIME (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Kartografuojama objektÅ³ padÄ—tis ir erdvinÄ—s savybÄ—s modeliuojamos geometriniais objektais (taÅ¡kais, linijomis, plotais). DuomenÅ³ rinkiniuose pateikiami susisteminti ir metodiÅ¡kai sutvarkyti objektai. Norint gauti kokybiÅ¡kus realaus pasaulio duomenis, tikslinga Ä¯vertinti turimÅ³ duomenÅ³ tikslumÄ…. PastatÅ³ kartografavimui naudojami stereofotogrametrinio matavimo ir ortofotogrametrinis metodai. DaÅ¾niausiai objektÅ³ padÄ—tis nustatoma naudojant ortofotografiniÅ³ Å¾emÄ—lapiÅ³ informacijÄ…, kai pagal objekto poÅ¾ymius (formÄ…, dydÄ¯, Å¡eÅ¡Ä—lius, tekstÅ«rÄ…, tarpusavio ryÅ¡Ä¯) atpaÅ¾Ä¯stami ir Ä¯vardijami antropogeniniai ir gamtiniai objektai. PastatÅ³ aukÅ¡Äiai bei stogai turi Ä¯takos aerofotografinei informacijai, Ð¾ svarbiausia ir kartografavimo tikslumui: iÅ¡kraipomos pastatÅ³ centrinÄ—s projekcijos (perspektyvos), atsiranda mastelio pokytis atsiÅ¾velgiant Ä¯ pastatÅ³ pamatÅ³ ir stogo padÄ—tÄ¯ (Å¡laitiniÅ³ stogÅ³ nuosvyros). DeÅ¡ifruojant pastatus ortofotografiniu bÅ«du sudÄ—tinga Ä¯vertinti pastatÅ³ perspektyvinÄ¯ pokytÄ¯ dÄ—l aukÅ¡Äio.Straipsnio aktualumas siejamas su aerofotografiniÅ³ nuotraukÅ³ stereodeÅ¡ifravimo panaudojimo galimybÄ—mis ir gautÅ³ geoduomenÅ³ (pastatÅ³) rezultatÅ³ tikslumo Ä¯vertinimu. Straipsnyje pateikiami stereoskopinio regÄ—jimo metodai, jÅ³ trÅ«kumai ir privalumai, astenopijos simptomÅ³ pastebÄ—jimai vykdant poliaroidinÄ¯ ir anaglifinÄ¯ stereostebÄ—jimo bÅ«dus. Aptariama aerofotografiniÅ³ vaizdÅ³ geometrija, norint gauti geriausiÄ… stereomodelÄ¯.TyrimÅ³ metu atliktas pastatÅ³ (plotinio objekto) stereofotogrametrinis matavimas. Stereofotogrametriniai matavimai atlikti su fotogrametriniams uÅ¾daviniams sprÄ™sti programine Ä¯ranga Photomod, naudojant Planar 3D vaizduoklÄ¯ bei poliaroidinius akinius.Stereofotogrametrinio matavimo metodu fiksuojant pastatus eliminuojama jÅ³ aukÅ¡Äio Ä¯taka ir pasiekiamas geresnis pastatÅ³ kartografavimo tikslumas. Gauti rezultatai lyginami su georeferencinio pagrindo kadastro (GRPK) duomenimis ir atliktais natÅ«riniais geodeziniais matavimais. AtsiÅ¾velgiant Ä¯ stereofotogrametrinio matavimo privalumus nustatyta, kad pastatÅ³ ploto dydÅ¾iai neturi Ä¯takos duomenÅ³ vaizdavimo tikslumui. Å½ymesnÄ™ Ä¯takÄ… pastato erdviniam duomenÅ³ tikslumui turi pastato konfigÅ«racija (kampÅ³ skaiÄius) ir pastato aukÅ¡tis.