SVEIKATOS MOKSLÅ² STUDIJÅ² KRYPÄŒIÅ² STUDENTÅ² DARBO IR STUDIJÅ² DERINIMAS BEI Ä®TAKA STUDIJAVIMO PASIEKIMÅ² Ä®VERTINIMAMS (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
Darbas studijÅ³ metu yra Ä¯prastas ir plaÄiai paplitÄ™s reiÅ¡kinys. StudijÅ³ ir darbo derinimas teikia nemaÅ¾ai privalumÅ³. Studentams darbas padeda sprÄ™sti finansinius sunkumus, taip pat Ä¯gyti vertingos patirties, plÄ—toti socialinius kontaktus, gerinti Ä¯vairius gebÄ—jimus. TaÄiau darbo ir studijÅ³ derinimas gali kelti tam tikrÅ³ sunkumÅ³, kenkti studijuojanÄiÅ³jÅ³ emocinei ir socialinei sveikatai, turÄ—ti neigiamÄ… poveikÄ¯ studijavimo pasiekimÅ³ Ä¯vertinimams. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas â€“ atskleisti sveikatos mokslÅ³ studijÅ³ krypÄiÅ³ studentÅ³ darbo ir studijÅ³ derinimÄ… bei jo Ä¯takÄ… studijavimo pasiekimÅ³ Ä¯vertinimams. Tyrime dalyvavo 242 sveikatos mokslÅ³ studijÅ³ krypÄiÅ³ dirbantys studentai. Taikytas duomenÅ³ rinkimo metodas â€“ apklausa internetu; duomenÅ³ analizÄ—s metodai â€“ apraÅ¡omosios statistikos bei grupiÅ³ palyginimo skaiÄiavimai. Tyrimo rezultatai atskleidÄ—, kad didÅ¾ioji dalis sveikatos mokslÅ³ studijÅ³ krypÄiÅ³ studentÅ³ pradeda dirbti pirmame kurse, per savaitÄ™ dirba 10â€“20 arba 21â€“30 valandÅ³, o jÅ³ darbas daÅ¾niausiai nÄ—ra susijÄ™s su bÅ«sima specialybe. DaÅ¾niausia prieÅ¾astis, skatinanti studentus pradÄ—ti dirbti studijÅ³ metu, yra noras turÄ—ti savo pinigÅ³. Studentams, derinantiems darbÄ… su studijomis, daÅ¾niausiai kyla Å¡ios problemos: aukÅ¡toji mokykla nÄ—ra pakankamai lanksti dirbanÄiÅ³ studentÅ³ atÅ¾vilgiu, dÄ—l studijÅ³ tvarkaraÅ¡Äio kaitos yra sunku suderinti darbo grafikÄ…. Nustatyta, kad studijÅ³ ir darbo derinimas neigiamai veikia studentÅ³ sveikatÄ…, nukenÄia jÅ³ asmeninis gyvenimas, dirbantys studentai turi maÅ¾ai laisvo laiko. DirbanÄiÅ³ sveikatos mokslÅ³ studijÅ³ krypÄiÅ³ studentÅ³ studijavimo pasiekimÅ³ Ä¯vertinimai nesiskiria priklausomai nuo per savaitÄ™ dirbamÅ³ valandÅ³ skaiÄius, studijÅ³ kurso, kuriame studentai pradeda dirbti ir dirbamo darbo pobÅ«dÅ¾io.