SKIRIAMÅ²JÅ² Å½ENKLÅ² VARTOSENA BAIGIAMUOSIUOSE DARBUOSE (Mokslo taikomieji tyrimai / Applied Research, 2021)
SkiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ vartojimas tampa ypaÄ aktualus tada, kai tekstÄ… reikia rinkti kompiuteriu, o ne raÅ¡yti ranka. Svarbu iÅ¡manyti ne tik kur kokÄ¯ Å¾enklÄ… vartoti (ypaÄ akcentuotinas brÅ«kÅ¡nio ir brÅ«kÅ¡nelio raÅ¡ymas), bet ir kaip vienÄ… ar kitÄ… Å¾enklÄ… paraÅ¡yti. Taigi iÅ¡ dalies skiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ raÅ¡ymas susijÄ™s ir su formaliaisiais kompiuteriu renkamo teksto reikalavimais.Straipsnyje pristatomame tyrime apÅ¾velgiama skiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ â€“ brÅ«kÅ¡nio, brÅ«kÅ¡nelio, kabuÄiÅ³, tarpo â€“ vartosena studentÅ³ baigiamuosiuose darbuose, atkreipiamas dÄ—mesys Ä¯ probleminius Å¡iÅ³ skiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ raÅ¡ymo atvejus. Siekta atsakyti Ä¯ tyrime keliamus klausimus: ar taisyklingai Å¡ie Å¾enklai raÅ¡omi baigiamuosiuose darbuose? Ar baigiamÅ³jÅ³ darbÅ³ rengÄ—jai skiria, kada kokÄ¯ Å¾enklÄ… vartoti? Atliekant tyrimÄ… taikyti mokslinÄ—s literatÅ«ros analizÄ—s bei sintezÄ—s ir studentÅ³ baigiamÅ³jÅ³ darbÅ³ kalbinÄ—s analizÄ—s skiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ taisyklingumo aspektu metodai.BaigiamÅ³jÅ³ darbÅ³ analizÄ— skiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ taisyklingumo aspektu atskleidÄ—, kad pagrindinÄ—s skiriamÅ³jÅ³ Å¾enklÅ³ klaidos baigiamuosiuose darbuose yra brÅ«kÅ¡nio ir brÅ«kÅ¡nelio painiojimas, tarpo Å¾enklo nepaisymas. Viena daÅ¾niausiÅ³ kabuÄiÅ³ klaidÅ³ â€“ iÅ¡skyrimo dvigubinimas â€“ raÅ¡ymas ir kabutÄ—se, ir didÅ¾iosiomis raidÄ—mis. Atskirai minÄ—tinas nemotyvuotas Å¾enklÅ³ (brÅ«kÅ¡nio, brÅ«kÅ¡nelio, kabuÄiÅ³) vartojimas.Svarbu, jog baigiamÅ³jÅ³ darbÅ³ rengÄ—jams bÅ«tÅ³ akcentuoti brÅ«kÅ¡nio ir brÅ«kÅ¡nelio skirtumai, taisyklingas Å¾enklÅ³ (brÅ«kÅ¡nio, kabuÄiÅ³, jungiamojo tarpo) rinkimas, apskritai vertÄ—tÅ³ daugiau dÄ—mesio skirta ne tik teksto turiniui, bet ir formai.